زبدةالاشعار

موضوع: وقایع الایام؛ ماه شوال

🔰 #وقایع و #هشتک های مهم #ماه_شوال

.
.برای دسترسی به موضوعات اختصاصی روی برچسبهای زیر کلیک کنید:
#عید_فطر   ///   #مسلمیه (ع)   ///   #حضرت_حمزه (ع)   ///   #بقیع   ///   #عبدالعظیم_حسنی (ع)   ///   شهادت امام صادق (ع)
.
.
🔰 روز 01
✔️ مناسبت 01: عید سعید فطر

آیات و احادیث متناسب:

امام علی علیه السلام: إنَّما هُوَ عِیدٌ لِمَن قَبِلَ اللَّهُ صِیامَهُ و شَکَرَ قِیامَهُ
امروز تنها عید کسی است که خداوند روزه اش را پذیرفته و شب زنده داری اش را سپاس گزارده است
نهج البلاغه، حکمت 428.

امام علی علیه السلام: ألا و إنَّ هذا الیَومَ یَومٌ جَعَلَهُ اللَّهُ لَکُم عِیداً و جَعَلَکُم لَهُ أهلاً، فَاذکُرُوا اللَّهَ یَذکُرکُم وَ ادْعُوهُ یَستَجِب لَکُم
امروز روزی است که خداوند آن را برای شما عید قرار داد و شما را نیز شایسته آن ساخت؛ پس به یاد خدا باشید تا او نیز به یاد شما باشد و او را بخوانید تا خواسته هایتان را اجابت کند
کتاب من لایحضره الفقیه، ج 1، ص 517.

امام رضاعلیه السلام: إنَّما جُعِلَ یَومُ الفِطرِ العِیدَ لِیَکونَ لِلمُسلِمینَ مُجتَمَعاً یَجتَمِعُونَ فیهِ و یَبرُزونَ لِلّهِ فَیُمَجِّدُونَهُ عَلی ما مَنَّ عَلَیهِم
روز فطر از این رو عید قرار داده شد تا روز گردهمایی مسلمانان باشد، و در این روز گرد هم آیند و برای خدا به صحرا (فضایی باز) درآیند و خداوند را بر منّتی که بر آنها نهاده است ستایش و به بزرگی یاد کنند
کتاب من لایحضره الفقیه، ج 1، ص 522.

امام هادی علیه السلام: إنَّمَا الأعیادُ أربَعَةٌ لِلشّیعَةِ: الفِطرُ و الأضحی و الغَدیرُ و الجُمُعَةُ
شیعیان فقط چهار عید دارند: فطر، قربان، غدیر و جمعه
بحار الأنوار، ج 98، ص 351.

✔️ مناسبت 02: درگذشت “امام بخاری” محدث بزرگ اهل سنَّت(256 ق)
ابوعبداللَّه محمد بن اسماعیل بن ابراهیم مشهور به امام بخاری از محدثین بزرگ و مورد اعتماد راویان حدیث می باشد. وی جهت تحصیل و تصحیح احادیث نبوی به سرزمین های بسیاری سفر کرد و از بزرگان حدیث استفاده نمود. کتاب جامع صحیح معروف به صحیح بخاری، یکی از معروف ترین کتب حدیثی اهل سنت و شیعه، توسط امام بخاری تدوین گشته است. الادب المفرد، تاریخ اَوسط و السُّنن نیز از اوست.

✔️ مناسبت 03: درگذشت “ابن دهّان” مفسر و ادیب مسلمان(569 ق)
ابومحمد سعید بن مبارک معروف به ابن دهان، مفسر، ادیب و شاعر مسلمان در سال 494 ق در بغداد به دنیا آمد و پس از طی دوران تحصیلات مقدماتی، علم لغت را فرا گرفت و از بزرگان بسیاری، حدیث شنید. این لغت شناس بزرگ همچنین به ادبیات، به ویژه سرودن شعر، توجه خاصی داشت و شاگردانش را نیز به سرودن شعر تشویق می کرد. ابن دهان، کتابخانه ای عظیم داشت که در جریان طغیان رود دجله، خسارت های شدیدی دید. او برای احیای مجدد کتب از دست رفته، تلاش های بسیار کرد و سرانجام بینایی خود را در این راه از دست داد. از آثار ابن دَهّان تنها بخش کوچکی، آن هم در زمینه ی شعر و ادب و به صورت خطی باقی مانده است. ابن دَهّان سرانجام در 75 سالگی درگذشت.

✔️ مناسبت 04: درگذشت حکیم و متکلم شهیر “امام فخر رازی” (606 ق)
فخرالدین محمد بن عمر رازی معروف به امام فخر رازی در سال 544 قمری در ری به دنیا آمد. او از علما، حکما و متکلمان معروف اسلام است. اعتراض ها و شک های فراوان وی در مورد مسائل مختلف سبب شد که او را “امامُ المَشَکّکین” بنامند. فخر رازی با آن همه تبحّر علمی، شبهه های بسیار سختی در دین وارد می کرد و خود از حلّ آن ها عاجز می ماند. وی عاقبت به خوارزم رفت و با علمای آن سامان به مذاکرات دینی پرداخت. پس از طرح شبهات خود، از جانب بزرگان شهر، از آن دیار اخراج گردید. فخر رازی سپس به ماوراءالنهر عزیمت نمود و باز به همان سبب تبعید شد و سرانجام به ری رفت و در همان جا ماندگار گردید. در حلقه ی درس فخر رازی بیش از دو هزار تن از فقها، به تحصیل علوم می پرداختند. ایشان در علم کلام، از مذهب اشعری و در فقه، از مذهب شافعی پیروی می نمود و به اکثر علوم زمان خود احاطه داشته، کسی توانایی مناظره با او را نداشت. از امام فخر رازی، ده ها اثر نفیس به جای مانده که مفاتیح الغَیب یا تفسیر کبیر، عِصمةُ الانبیاء، اسرارُ النُّجوم و تحصیلُ الحَق و … از آن جمله اند. امام فخر رازی در سال 606 قمری در 62 سالگی در شهر هرات درگذشت.

✔️ مناسبت 05: آغاز سلطنت “فتحعلی شاه قاجار” دومین پادشاه سلسله ی قاجاریه(1212 ق)
هنوز نعش آقامحمدخان قاجار را به خاک نسپرده بودند که قسمتی از اردوی او سر به طغیان برداشت و با تدبیر حاج ابراهیم کلانتر، بقیه ی سپاه به تهران رفت. آقامحمد خان که فرزندی از خود نداشت، برادرزاده ی خود، باباخان معروف به فتحعلی میرزا را ولیعهد خود و فرمانروای فارس قرار داده بود. فتحعلی به سرعت خود را به تهران رساند و با کمک حاج ابراهیم کلانتر در عید فطر 1212 ق در 26 سالگی تاجگذاری کرد و دوران 38 ساله ی پادشاهی ننگین خود را آغاز نمود.

🔰 روز 02
✔️ مناسبت 01: درگذشت “ابن تعاویذی” شاعر بغدادی(584 ق)
ابوالفتح محمد بن عبیداللَّه تعاویذی، ازمشاهیر ادبا، شعرا و نویسندگان قرن ششم هجری در دهم رجب سال 519 ق در بغداد به دنیا آمد. در اشعار وی، بسیاری ازمعانی دقیق در قالب الفاظ لطیف و کم نظیر بیان شده است. لقب تعاویذی را به این جهت به او داده اند زیرا جدِّ وی دعانویس بوده و “تعویذ” به معنی دعایی است که به بازو می بندند. این شاعر مسلمان، بیشتر اوقاتش را به سرودن شعر صرف کرد. ابن تعاویذی، قصاید بسیار زیبا و بلندی در مدح اهل بیت پیامبر اسلام سروده است. اشعار وی همواره مورد تمجید شاعران و نویسندگان بعد از او قرارگرفته است. ابن تعاویذی سرانجام در سال 584 ق در 75 سالگی در بغداد وفات یافت و در همان شهر به خاک سپرده شد.

✔️ مناسبت 02: وفات “ابوبکر نقاش” محدث شهیر عراقی(604 ق)
ابوبکر نقاش، قرآن شناس و محدث مشهور مسلمان عراقی، در اوایل جوانی به بغداد رفت و نزد اساتید مشهور زمان خود، علوم دینی را آموخت. سپس طی سفرهای متعدد به سرزمین های مختلف اسلامی، با دیگر معارف دینی، به ویژه علم حدیث، آشنایی عمیق یافت. ابوبکر نقاش، در زمان حیات خود، در قرائت قرآن و نقل حدیث، دارای اعتبار خاصی بود. او را دارای آثار بسیاری دانسته اند، اما تنها، کتاب تفسیر قران وی به نام “شَفاءُالصَّدر” به جای مانده است.

✔️ مناسبت 03: تولد “ابن واصل” مورخ و ادیب مسلمان(604 ق)
ابن واصل در حماة در غرب سوریه به دنیا آمد و تحصیلاتش را نزد پدر که مدرس مدرسه ی ناصریه ی بیت المقدس بود، آغاز کرد. او پس از پدر بر کرسی تدریس نشست و راه پدر را ادامه داد. ابن واصل در ساختن رصدخانه و چند دستگاه نجومی با تعاسیف، ریاضی دان مصری همکاری داشت و در سال 663 ق، قاضی القضات شهر خود شد.از ابن واصل سه اثر مشهور تاریخی بر جای مانده که عبارتند از: التاریخ الصالحی در تاریخ عمومی انبیا و خلفا، نظم الدُرَر فی الحوادث و السِیَر و نیز مُفَرِّجُ الکَرب فی اخبار بنی ایوب که مهم ترین منبع درباره ی تاریخ سلسله ی ایوبیان است. ابن واصل سرانجام در سال 697 ق در 93 سالگی درگذشت.

✔️ مناسبت 04: تصرف آمل مرکز حکومت سادات علوی به دست سپاهیان “امیرتیمور گورکانی” (795ق)

🔰 روز 03
✔️ مناسبت 01: تصرف شهر شیراز توسط “امیر مبارزالدین محمد” سرسلسله ی آل مظفر(754 ق)
امیر مبارزالدین محمد، سرسلسله ی آل مظفر، که از دست اندازی های متوالی شیخ ابواسحاق به کرمان و یزد متغیر شده بود بالاخره عازم تسخیر شیراز و برانداختن امیر شیخ ابواسحاق گردید. محاصره ی شیراز به مدت 6 ماه طول کشید تا این که در سوم شوال سال 754 ق شهر را به تصرف خود درآورد.

✔️ مناسبت 02: درگذشت مورخ و محدث بزرگ “حافظ ابرو” حافظ بزرگ قرآن کریم(834 ق)
نورالدین لطف اللَّه بن عبداللَّه خوافی هِرَوی معروف به حافظ ابرو، از مشاهیر مورخین و تاریخ نگار قرن نهم هجری است. وی درهرات به دنیا آمد. در همدان به مسند فضل و کمال قدم نهاد و بر اثر دانش فراوان، مورد تشویق امیر تیمور گورکانی واقع شد. چون قرآن را از حفظ بود به حافظ و چون ابروانی به هم پیوسته داشت به ابرو معروف گردید و به حافظ ابرو شهرت دارد. اولین اثر تاریخی او که در اوایل قرن نهم هجری نگاشته شده، کتاب ظفرنامه ی شاهی است که بعدها این اثر را بر کتاب مفصل تر خود به نام جامع التواریخ رشیدی افزود. جغرافیای تاریخی نیز کتاب دیگر اوست. حافظ ابرو در زنجان وفات یافت.

✔️ مناسبت 03: درگذشت آیت اللَّه آقا رضا تبریزی(1313 ق)

✔️ مناسبت 04: رحلت آیت اللَّه “محمّدحسین شهرستانی” عالم بزرگ اسلامی(1315 ق)
آیت اللَّه حاج میرزا محمد حسین حسینی مرعشی شهرستانی از علما و مشاهیر بزرگ علوم اسلامی در سال 1256 ق در کرمانشاه، به دنیا آمد. وی از کودکی، علوم دینی و اسلامی را به خوبی فراگرفت و در جوانی به درجه ی اجتهاد رسید. آیت اللَّه شهرستانی از دوازده سالگی شروع به تالیف نمود و در حدود هشتاد اثر از خود به جای گذاشت که تاریخ لباب الاجتهاد و تذکرة النفس از آن جمله اند. این عالم ربانی در اواخر عمر، پس از سفری که به مشهد و تهران داشت، راهی کربلا گردید و در آن دیار مقدس، مرجعیت جمعی از شیعیان را برعهده گرفت. سرانجام در 59 سالگی در کربلا درگذشت و در رواق حسینی به خاک سپرده شد.

✔️ مناسبت 05: درگذشت عالم ربانی آیت اللَّه “ذبیح اللَّه قوچانی” (1414 ق)

🔰 روز 04
✔️ مناسبت 01: تصرف شهر نیشابور توسط “یعقوب لیث صفاری” و سرنگونی سلسله ی طاهریان(259 ق)
طاهریان اولین سلسله ی حکومتی در ایران پس از اسلام هستند که در اوایل قرن سوم هجری در خراسان قدرت یافتند. تشکیل دولت طاهری در خراسان ناشی از ضعف و گرفتاری عمومی خلفای عباسی در این زمان بود. با آن که خلفای عباسی از طاهریان حمایت می کردند ولی یعقوب لیث تنها با پشتوانه ی شمشیرزنانِ سیستانی بر طاهریان پیروز شد و خلیفه را مجبور به تأیید خود نمود. این تایید ناشی از پیروزی های پی درپی یعقوب لیث صفاری در شرق ایران بود. همچنین پس از فتح کابل توسط یعقوب و ارسال غنایم بسیار برای خلیفه ی عباسی، از جانب خلیفه، حکومت بلخ و طَخارستان به وی واگذار شد. با این قدرت گیری یعقوب، او در شوال 259 ق، نیشابور، پایتخت حکومت طاهریان را فتح کرد و به حکومت پنجاه ساله ی ایشان بر ایران خاتمه داد.

✔️ مناسبت 02: درگذشت “ابوبکر محمد بن حسن دارقطنی” عالم و ادیب(351 ق)
محمد بن حسن دار قطنی عالم وادیب قرن چهارم، از قاریان و مفسرین مشهور قرآن در عصرِ خود بود. دار قطنی بیشتر عمر خود را در راه تالیف آثار علمی سپری کرد. المُعجَمُ الکبیر، المناسک و المَوضِع فی معانی القُرآن از جمله تالیفات اوست.

✔️ مناسبت 03: تولد “سید محمد دلداری” عالم بزرگ هندی(1260 ق)
سیدمحمددلداری، تحصیلاتش را نزد پدر و دیگر علمای آن عصر آغاز کرد و پس از سال ها کسب دانش در علوم مختلف دینی، به تالیف کتب ارزشمندی همت گماشت. از جمله آثار او که متجاوز از چهل جلد است، می توان به کتاب عِمادُ الاجتهاد در علم فقه اشاره کرد.

✔️ مناسبت 04: رحلت عالم مجاهد و مبارزه ی آیت اللَّه “سید عبدالحسین لاری” (1342 ق)
آیت اللَّه سیدعبدالحسین لاری در صفر سال 1264 ق در لار به دنیا آمد. بعد از اتمام دوره ی مقدماتی و سطح، راهی نجف اشرف گردید و در درس میرزای بزرگ شیرازی حاضر شد. وی علاوه بر اخذ اجازه ی اجتهاد از استاد، از آیات عظام محمدحسین کاظمی، فاضل ایروانی، لطف اللَّه مازندرانی و ملاحسینقلی همدانی نیز گواهی اجتهاد دریافت کرد. آیت اللَّه لاری به دستور آیت اللَّه شیرازی جهت هدایت و رهبری مردم خطه ی فارس به لارستان رفت. ایشان در اولین گام، حوزه ی علمیه ی لار را تاسیس نمود و به نشر احکام اسلامی همت گماشت. حضور مجتهد مقتدری مانند آیت اللَّه لاری، باعث کم نفوذ شدن مبلغان مسیحی و انزوای آنان گردید. ضبط و ثبت اموال حاکم دست نشانده، احداث کارخانه ی اسلحه سازی، آموزش نیروهای نظامی و امتناع از پرداخت مالیات به دولت مرکزی، گام های مهمی بود که به رهبری آیت اللَّه لاری جهت ایجاد ملت اسلام برداشته شد. قیام ایشان در حمایت از مشروطه خواهان شیراز و رویارویی با نیروهای دولتی و نیز همکاری بادلیران تنگستان در مقابله با متجاوزان انگلیسی از جمله فعالیت های آیت اللَّه لاری در راه استقلال مردم و اعاده ی شرافت اسلامی می باشد. از آیت اللَّه لاری حدود چهل اثر فقهی، کلامی، فقهی – سیاسی، اصولی و … به یادگار مانده است. این عالم مجاهد سرانجام در 86 سالگی جان به جان آفرین تسلیم کرد و در شهرستان جَهرم به خاک سپرده شد. آرامگاه ابدی وی در جهرم، معروف به مقبره ی “آقا”، زیارتگاه پیروان خاندان عصمت و طهارت و فرزندان جهاد و شهادت است.

✔️ مناسبت 05: درگذشت عالم برجسته “میرزا رضا کلباسی” (1383 ق)

🔰 روز 05
✔️ مناسبت 01: حرکت امام علی(ع) ازطریق مداین برای جنگ صفین(37 ق)

✔️ مناسبت 02: ورود “مسلم بن عقیل” نماینده ی امام حسین(ع) به کوفه(60 ق)
مسلم بن عقیل، نماینده و پسر عموی امام حسین(ع) به منظور دعوت ازمردم کوفه و آگاهی از میزان وفاداری آنان به امام، وارد این شهر شد. مردم کوفه، قبلاً با ارسال نامه های فراوان، خواستار عزیمت امام به این شهر و رهبری آنان برای مبارزه با حکومت ستمکار اموی شده بودند. در بدو ورود مسلم به کوفه، وی نامه ی امام را که حاکی از دعوت مردم کوفه به قیام بود، برای آنان قرائت کرد و دراندک زمانی، حدود 18 هزار نفر با وی بیعت کردند. پس از آن، مسلم، بیعت گسترده ی اهالی کوفه را به اطلاع امام رساند. اما اندکی بعد، مردم کوفه تحت تأثیر تبلیغات و تهدید و تطمیع ابن زیاد، حاکم جدیدِ کوفه، بیعت خود را با امام حسین(ع) نادیده گرفتند. آن ها حتی پا را فراتر گذاردند و گروهی از آن ها عازم جنگ با امام شدند. مسلم بن عقیل هم که در کوفه تنها مانده بود، به دست ماموران اموی اسیر شد و به شهادت رسید.

✔️ مناسبت 03: تولد “خواجوی کرمانی” شاعر و ادیب شهیر ایرانی(679 ق)
ابوالعطاء کمال الدین محمود بن علی بن محمود، معروف به خواجوی کرمانی در سال 679 ق در شهر کرمان به دنیا آمد. او در جوانی در کرمان و فارس تحصیل کرد و از آن پس به مسافرت پرداخت. خواجو در اثنای مسافرت، با عده ای از مشایخ، سلاطین و وزرا ملاقات کرد و در پایان عمر، چندی نیز با حافظ شیرازی، شاعر بزرگِ غزل سرای قرن هشتم معاشرت داشت. دیوان قصیده ها، غزل ها و رباعی ها، مثنوی های همای و همایون، گل و نوروز، کمال نامه، گوهر نامه و … از آثار خواجوی کرمانی است. در غالبِ این مثنوی ها، خواجو از نظامی پیروی کرده است. خواجو در غزل های خود، شیوه ی سعدی را اساس قرار داده و آن را با افکار عرفانی در آمیخته است. روش ایجاد شده توسط خواجوی کرمانی به همت حافظ شیرازی کامل شده است. این ادیب نامدار ایرانی سرانجام در 753 ق در 74 سالگی درگذشت.

✔️ مناسبت 04: رحلت “سیدجمال الدین حسینی اسدآبادی” متفکر و مصلح بزرگ جهان اسلام(1314 ق)
سیدمحمد بن سید صفدر معروف به سیدجمال، اندیشمند انقلابی، سخنور و از رهبران ضداستعماری ملل اسلامی است که بنا به گفته ی بسیاری از تاریخ نگاران، وی شیعه و ایرانی و در سال 1254 قمری در اسدآباد همدان چشم به جهان گشود. پدرش او را به کابل برد و به تحصیل علوم متنوع از جمله: تاریخ، فقه، ادبیات، منطق، حکمت و ریاضیات پرداخت. در 18 سالگی در بسیاری از علوم متداوله به مقام عالی رسید. سیدجمال الدین از آن پس، به هندوستان و حجاز و مکه مسافرت کرد. سپس به مصر رفت و در دانشگاه الازهر به تدریس منطق و فلسفه پرداخت و شیخ محمد عبده از محضر او استفاده نمود. از آن جا که سید، خود بنیانگذار اتحاد ملل اسلامی و وحدت شیعه و سنی بود، تعمّداً ملیت خود را مخفی نگه می داشت. سید با مسافرت به اکثر کشورهای عربی و اسلامی و با ایراد خطابه های پرشور، از مسلمانان می خواست با اتحاد و همبستگی در برابر مفاسد و حاکمیت دست نشانده و استعماری اروپاییان ایستادگی کنند. در نتیجه، دولت های دست نشانده، تحمل چنین اندیشه ای را در جامعه ی خویش نداشتند و چندین بار او را به هند، پاریس و لندن تبعید کردند. سیدجمال الدین با همیاری محمد عبده، 18 شماره از روزنامه ی عروةالوثقی را در پاریس منتشر کرد، ولی با کارشکنی مقامات انگلیسی، این نشریه تعطیل شد. وی هم چنین به ایران و عثمانی سفر کرد و ملاقات هایی با سران کشورهای اسلامی از جمله ناصرالدین شاه قاجار داشت، تا بلکه حرکت و رشد مسلمانانِ سرزمین های اسلامی را فراهم نماید. اما دول استعماری سخت با او مخالفت کردند. پس از آن راهی استامبول شد و چون ناصرالدین شاه قاجار، توسط یکی از یاران سید در شهر ری به قتل رسید، امپراتور عثمانی او را تحت نظر گرفت. سرانجام سیدجمال الدین اسدآبادی در پنجم شوال 1314 قمری مصادف با 18 اسفند 1275 در 60 سالگی دیده از جهان فرو بست و در گورستان شیخلَر ترکیه به خاک سپرده شد.

🔰 روز 06
✔️ مناسبت 01: وفات “ابن بَردَس” شاعر و محدث مسلمان(786 ق)
عمادالدین اسماعیل بن محمد بَعلَبکی معروف به ابن بردس در بعلبک، یکی از شهرهای لبنان متولد شد. پس از تحصیل علوم مقدماتی در زادگاهش، به شهر دمشق رفت و از دانش علمای مشهور زمان خود، بهره های بسیار بُرد. او ضمن سفر به سرزمین های مختلف اسلامی، به تکمیل تحصیلات خود اهتمام ورزید و سپس به تدریس پرداخت. از ابن بردس که به دین داری، صیانت نفس و حُسن خلق در میان مردم شهره بود، آثاری به صورت خطی باقی مانده است که کتاب “الاعلامُ فی وَفَیاتِ الاعلام” از آن جمله می باشد.

✔️ مناسبت 02: امضای معاهده ی سوم ابریشم بین ایران و عثمانی در آذربایجان(1027 ق)

✔️ مناسبت 03: شکست “حافظ محمد پاشا” سردار عثمانی از “شاه عباس صفوی” در جنگ بغداد(1033 ق)
آخرین جنگ های شاه عباس اول با امپراتوری عثمانی، در سال های 1032 و 1034 ق بر سر تسخیر بغداد بود. پس از مدتی نبرد، سرانجام بغداد به تصرف ایران درآمد و نیروهای عثمانی، شکست سختی را متحمل شدند. شاه عباس سپس به زیارت عتبات عالیات رفت و به تعمیر ابنیه ی آن شهرها همت گماشت.

🔰 روز 07
✔️ مناسبت 01: وقوع غزوه ی احد دومین جنگ صدر اسلام به فرماندهی پیامبر اکرم(ص)(3 ق)
پس از شکست مشرکان در جنگ بدر در سال دوم هجری، آنان لشکری سه هزارنفری مهیا کرده و به سمت مدینه به راه افتادند. مسلمانان به تعداد هزار نفر به رهبری پیامبر اسلام(ص) در هفتم شوال از مدینه خارج شده و به سمت اُحُد به راه افتادند. در این میان منافقانی که با جنگ در خارج از مدینه مخالف بودند با تحریک دیگران، سیصد نفر را از همراهی با لشکر مسلمانان منصرف کرده و سپاه اسلام با هفتصد نفر رو در روی مشرکان قرار گرفت. پیروزی در ابتدای جنگ از آنِ مسلمانان بود ولی با سرپیچی عده ای از فرمان اکید پیامبر مبنی بر حراست از موضع استراتژیک اُحد، سپاهیان قریش با طی کردن این تنگه ی مهم، پشت سَرِ قوای اسلام قرار گرفت و تعداد زیادی از مسلمانان را به شهادت رساندند. در این جنگ، حمزه عموی پیامبر و هفتاد تن از یاران آن حضرت نیز به شهادت رسیدند.

✔️ مناسبت 02: وفات “احمد بن جیهانی” دانشمند ایرانی(306 ق)
ابوعبداللَّه احمد بن جیهانی دانشمند، سیاست مدار و جغرافی دانِ مشهور ایرانی به واسطه ی تحقیقات ارزنده ای که انجام داد، در جهان اسلام شهرت یافت. مهم ترین اثر ابن جیهانی، کتابی در علم جغرافیا تحت عنوان المَسالِکُ و المَمالِک است که جغرافی نویسان متأخر، اطلاعات خود را درباره ی سرزمین های آن دوران، از این کتاب اخذ کرده اند.

✔️ مناسبت 03: درگذشت حکیم متألّه “میرزا رفیعا نایینی” (1080 ق)
میرزا رفیع الدین محمد بن حیدر طباطبایی معروف به میرزا رفیعا نایینی، از علمای بزرگ شیعه ی قرن یازدهم هجری است. وی فقیه اصولی، متکلم و جامع معقول و منقول بوده و از اساتید علامه مجلسی دوم و شیخ حر عاملی و از شاگردان شیخ بهایی می باشد. اقسامُ التَّشکیک و حقیقتَهُ، حاشیه ی اصول کافی و الشَّجرَةُ الاهِیَّه از اوست. وفات میرزا رفیعا در هشتاد و پنج سالگی در اصفهان روی داد و در تخت فولاد به خاک سپرده شد.

✔️ مناسبت 04: رحلت “علامه میرزا ابوالحسن شعرانی” فقیه، مفسر و عارف نامی(1393 ق)
میرزا ابوالحسن شعرانی در سال 1320 ق در تهران به دنیا آمد. مقدمات را در مدرسه ی مروی تهران گذراند. وی مدتی در محضر درس آیت اللَّه شیخ عبدالکریم حائری یزدی بود و سپس آهنگ نجف نمود و از اساتید آن دیار بهره برد. علامه شعرانی در حالی به وطن مراجعت کرد که اوج استبداد رضاخانی، خفقان را برکشور حاکم کرده بود و در این حال به تبلیغ و تدریس و تحقیق پرداخت. علامه، علاوه بر مهارت در فقه، اصول، تفسیر، حدیث، فلسفه، ریاضی، عرفان، کلام و … به زبان های عربی، فرانسه، ترکی، انگلیسی و عبری نیز آشنایی کافی داشت. فاضلان زیادی در محضر او پرورش یافتند که حضرات آیات میرزاهاشم آملی، عبداللَّه جوادی آملی، حسنِ حسن زاده آملی، و … از آن جمله اند. همچنین از علامه شعرانی آثار قلمی متعددی از جمله تفسیر مَنهَجُ الصادقین به جای مانده است. سرانجام، این عالم عامل و دانشمند کم نظیر پس از هفتاد و سه سال زندگی پر افتخار در هفتم شوال 1393 ق جان به جان آفرین تسلیم کرد و در جوار حرم حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) در خاک آرمید.

🔰 روز 08
✔️ مناسبت 01: درگذشت “عضدالدوله دیلمی” معروف ترین امیر آل بویه در نجف اشرف(372 ق)
عمادالدوله دیلمی در سال 338 ق جانشینی خود و امارت فارس را به عضدالدوله تفویض نمود. عضدالدوله معروف ترین امیر آل بویه است و در طول سلطنت خویش در فتح بلاد و آبادی شهرها و ساختن کاخ ها همت گماشت. در زمان عضدالدوله اقتدار او از سواحل دریای عمان تا شام و در حدود مصر مسلم گردید. بند امیر در فارس از آثار اوست. همچنین نخستین بار در بغداد خطبه به نام او خواندند. عضدالدوله مذهب شیعه داشت و دربارش مجمع دانشمندان بود و کتاب های بسیاری به نام او نوشته اند. جنازه ی او را در جوار حرم مطهر علی بن ابی طالب(ع) به خاک سپردند.

✔️ مناسبت 02: آغاز نبرد “سند” در کنار رود سند بین سپاهیان خوارزمشاه و مغولان(618 ق)
پس از گسترش حمله ی مغول به ایران، سلطان جلال الدین خوارزمشاه به مقابله با آنان پرداخت و در چندین جنگ، آن هارا شکست داد. جلال الدین که قصد عزیمت به هند و تدارک نیروی جدید را داشت به طرف آن دیار حرکت کرد و درصدد تهیه ی کشتی برای عبور از این رودخانه ی خروشان برآمد. ناگهان لشکریان مغول در رسیدند و چون تنها یک کشتی در دست جلال الدین بود، آن را برای مادر و حَرَمِ خود اختصاص داد، ولی آن هم در تلاطم امواج درهم شکست. در این هنگام، زنان حرم از او خواستند برای این که به دست پادشاه مغول گرفتار نشوند، آنان را به قتل برساند و شاه هم دستور داد آن بیچارگان را به سند انداختند و غرق کردند. جلال الدین پس از مدتی نبرد، چون تاب مقاومت در خود ندید با اسب به رود عظیم سند زد و از آن جا گذشت و به هند رسید.

✔️ مناسبت 03: مرگ “سلطان سلیم خان” امپراتور مقتدر عثمانی پس از 8 سال سلطنت(926 ق)

✔️ مناسبت 04: انتشار نخستین شماره از روزنامه ی (مجلس)(1324 ق)
روزنامه ی مجلس، توسط یکی از مشروطه خواهان به نام میرزا محمدصادق طباطبایی تاسیس شد. او فرزند یکی از رهبران صدر مشروطیت به نام آیت اللَّه سید محمد طباطبایی بود. شایان ذکر است که در پی اعلام مشروطیت و آزادی مطبوعات، تعداد روزنامه های ایران رو به افزایش نهاد وده ها روزنامه در شهرهای مختلف ایران منتشر شد. اما نخستین روزنامه ی عهد مشروطه که بعد از گشایش مجلس شورای ملی در ایران به چاپ رسید، روزنامه ی مجلس بود که به درج اخبار و وقایع مجلس شورای ملی می پرداخت.

✔️ مناسبت 05: تخریب بُقاع متبرکه ی ائمه ی بقیع(ع) در مدینه ی منوره توسط وهابیون سعودی(1344 ق)
با تسلط یافتن وهابیون بر مدینه، قبور ائمه ی شیعه و بسیاری از بزرگان اسلام توسط این فرقه ی منحرف ویران گردید. تا آن زمان، بر روی قبور ائمه ی شیعه و سایر بزرگان اسلام که در مدینه مدفون بودند، گنبد و ضریح قرار داشت، اما از این زمان به بعد وهابیون باتخریب قبور و از بین بردن ضریح و گنبدی که بر روی تربت ائمه و بزرگان اسلام قرار داشت، مسلمانان را از فیض زیارت بارگاه آن بزرگواران محروم ساختند. از جمله قبوری که در جریان این واقعه ویران گردید، بارگاه و مقبره ی امام حسن مجتبی(ع)، امام سجاد(ع)، امام محمد باقر(ع) و امام جعفر صادق(ع) بود. این حرکت وحشیانه ی وهابیون، جهان اسلام، به ویژه ایرانیان را شدیداً متأثر نمود و در امر سفر حجاج ایرانی هم اختلال ایجاد کرد. علاوه بر ویرانی قبور ائمه ی شیعه، قبر حضرت عبداللَّه و حضرت آمنه پدر و مادر حضرت رسول(ص)، مالک، پیشوای مالکی، عباس عموی پیامبر، اسماعیل از فرزندان امام جعفر صادق(ع) و … نیز به طور کامل ویران گردید. لازم به ذکر است که قوت گرفتن فرقه ی وهابی در عربستان، از ناگوارترین حوادث تاریخ اسلام در قرن چهاردهم هجری است.

🔰 روز 09
✔️ مناسبت 01: درگذشت “ابن سیرین بصری” خوابگزار معروف مسلمان(110 ق)
ابوبکر محمد بن سیرین بصری، فقیه و راوی حدیث بود که از تابعین، احادیث فراوانی را نقل کرده است. وی در سال 31 یا 33 هجری قمری به دنیا آمد. در ابتدا شغل بزّاری داشت و بسیار زیباو با جمال بود. روزی زنی وی را به بهانه ی خرید اجناس بزازی، به خانه ی خود برد و او را به گناه فرا خواند و به او گفت: در صورتی که خواسته ام را برآورده نسازی، آبرویت را می برم. ابن سیرین برای آن که حِسِّ تَنَفُّر و انزجار را در زن برانگیزد خود را به نجاست آلوده می کند وبه این ترتیب خود را از گناه می رهاند. می گویند در نتیجه ی آن تقوی، وی به علم تعبیرخواب آگاه گردید، به حدی که او را “تالیِ یوسف صدیق” می شمارند. همه ی تعبیرات او، از ذوق سلیم و فکر ثاقب بود و حوادث رؤیایی را با آیات قرآنی و احادیث نبوی و یا حقایق خارجی تطبیق می نمود. ابن سیرین برای احادیث پیامبر اسلام(ص) اهمیت بسیاری قائل بود و در حفظ و نقل حدیث، دقیق و محتاط بود و همین دقت نظر او موجب شد تا مؤلفان برجسته، روایت هایش را قابل استناد بدانند. ابن سیرین در زمان حیات خود، محضر 30 نفر از اصحاب پیامبر را درک کرد و کتب و نسخه های خطی گوناگونی رابه زبان های مختلف از خود بر جای گذاشت. ویژگی هایی چون رعایت جانب احتیاط در مسایل شرعی، یک روز در میان روزه گرفتن، شب زنده داری، بردباری، نرم خویی، پرهیز از بحث و جَدَل، اعتراف به لغزش های خویش و امیدواری فراوان به رحمت الهی، از ابن سیرین چهره ای چونان زاهدان و پارسایان بزرگ ساخته است و همین امر موجب شده تا برخی از کسانی که در زمینه ی سیر و سلوک کتاب های مهم نگاشته اند، در وی به گونه ی الگوی پرهیزگاری و پارسایی بنگرند.

✔️ مناسبت 02: پایان محاصره ی بغداد از دست عثمانی ها توسط “شاه عباس صفوی” (1035ق)

🔰 روز 10
✔️ مناسبت 01: درگذشت “ابن مُقْلَه” خوشنویس شهیر(328 ق)
ابوعلی محمد بن علی بن حسین بن مُقلَه بغدادی معروف به ابن مُقلَه در سال 372 ق در بغداد به دنیا آمد و نزد دانشمندان مشهور آن زمان به کسب دانش و معارف دینی پرداخت. ابن مُقلَه در جوانی به وزارت در دستگاه عباسی رسید، اما پس از چندی به دلیل مخالفت های شدید با مظالم و انحرافات حاکمان عباسی، مورد خشم آنان قرار گرفت و زندانی شد. سرانجام به دستور حاکم وقت، زبان و دست راست ابن مُقلَه را بریدند و سپس او را کشتند. بیشترین شهرت ابن مُقلَه در هنر خوشنویسی است. وی حروف را به شکل هندسی بسیار زیبایی می نوشت و بسیاری از شرح حال نویسان، او را نخستین طراح رسم الخط و شیوه ی جدید خط عربی دانسته اند. همچنین ابن مُقلَه مخترع خط ثُلْث، نَسخ، رِقاع و … است و چندبار قرآن را با خط خوش نگاشت. از آثار ابن مقلَه می توان به کتاب رساله فی علمِ الخَط و القَلَم اشاره کرد.

✔️ مناسبت 02: رحلت آیت اللَّه شیخ “هادی تهرانی” عالم و فقیه مسلمان(1321 ق)
شیخ هادی فرزند مولی محمدامین تهرانی، از بزرگان علمای طراز اول اوایل قرن چهاردهم، عالم به فروع و اصول، جامع معقول و منقول و دارای تالیفات متعدد است. وی مقدمات تحصیل را از علمای تهران و اصفهان فراگرفت. آیت اللَّه تهرانی در نجف اشرف از پرورش یافتگان حوزه ی درس فاضل ایروانی، میرزا محمد حسن شیرازی، شیخ مرتضی انصاری، شیخ عبدالحسین جَنّات و صاحب روضات الجنات بوده است. آثار گران بهای او که حاکی ازمراتب بالای علمی اوست، عبارتند از: اتحادُ الوجود و الماهیه، الاِتقان، الارث، الاستِصحاب، اصالةُالبِرائه، منظومه فی الکلام، التوحید و دائِعُ النبوه فی الاحکام الشرعیه.

✔️ مناسبت 03: درگذشت “میرزا حسین خلیلی” از رهبران مشروطه(1326 ق)
حاج میرزا حسین فرزند حاج میرزا خلیل تهرانی از فقهای شیعه در قرن چهاردهم هجری و از پرورش یافتگان حوزه ی درس شیخ محمدحسن نجفی صاحب جواهر و شیخ مرتضی انصاری بود. ایشان پس از فوت حاج میرزا محمدحسن شیرازی، مرجع تقلید بعضی از مناطق شیعه نشین گردید. آیت اللَّه خلیلی از رهبران نهضت مشروطیت در نجف بود که باتشکیل چند انجمن، روحیه ی مبارزه با استبداد را در ایرانی ها تقویت نمود. از ایشان آثار خیریه ای بر جای مانده که از آن جمله می توان به بنای دو مدرسه در محله ی عماره ی نجف اشرف اشاره نمود. این عالم بزرگ در روز جمعه دهم شوال 1326 قمری در مسجد سهله وفات یافت و پس از انتقال به نجف اشرف در مقبره ی خصوصی خود مدفون گردید.

🔰 روز 11
✔️ مناسبت 01: عزیمت پیامبر اکرم(ص) به شهر “طائف” جهت تبلیغ دینِ اسلام(3 سال قبل از هجرت)
سفر تبلیغی پیامبر اسلام به شهر طائف در نزدیکی مکه در حالی صورت گرفت که به تازگی ابوطالب، یاور و حامی بزرگ آن حضرت، وفات یافته و به همین دلیل، مشرکان قریش بر آزار و اذیت خود علیه پیامبر، افزوده بودند. بنابراین اگر اهالی طائف به اسلام می گرویدند، این شهر پایگاه و محل امنی برای مسلمانان تحت ستم مکه می شد.اما سران قبیله ی ثقیف در طائف، نه تنها به خدای یکتا و رسالت حضرت محمد(ص) ایمان نیاوردند، بلکه به تحریک آن ها برخی مردم نادان، پیامبر اکرم(ص) را مورد آزار و اذیت قرار دادند و ایشان را مجروح کردند.

✔️ مناسبت 02: وفات “عبدالعزیز اندلسی” لغت شناس و مورخ(487 ق)
عبدالعزیز اندلسی در اکثر علوم متداول زمان خود، مهارت و دانش بسیار داشت و تالیفات متعددی از خود بر جای گذاشت. از میان آثارِ وی می توان به شرح نوادر القالی، اشاره کرد.

✔️ مناسبت 03: مرگ “غازان خان” ایلخانِ مغول، پس از 9 سال سلطنت در ایران(703 ق)
غازان، نخستین پادشاه مغول است که رسماً به دین اسلام درآمد. او سرداران و سپاه مغولِ خود را وادار به قبول اسلام کرد و خود را محمود نامید. وی در دهم ذیقعده ی سال 694 ق در تبریز به پادشاهی دست یافت و دین اسلام را مذهب رسمیِ دولت ایلخانی اعلام کرد. غازان، سپس فرمان داد که همه ی کلیساها و معابد یهود و بودایی و زرتشتی را ویران سازند و آنها را تبدیل به مسجد نمایند. او دستوراتی با نام یاساهای غازانی وضع کرد و اوضاع مملکت را به کنترل خود درآورد. غازان دوبار به شام و مصر لشکر کشید ولی در بار دوم از پادشاه مصر، شکست سختی خورد و آنقدر از این شکست اندوهگین شد که در شوال سال 703 ق در سی و سه سالگی در نزدیکی قزوین درگذشت. غازان از سال ها قبل از مرگش، دستور داده بود که در بیرون شهر تبریز و در مغرب آن، مقبره ی عظیمی که دارای گنبد رفیعی بود برای او برپا کردند و در زیر همین قُبّه بود که جسد غازانِ مغول را به خاک سپردند.

🔰 روز 12
✔️ مناسبت 01: رحلت “شیخ بهایی” عالم کم نظیر و دانشمند بزرگ عهد صفوی(1030ق)
شیخ الفُقهاء، استاد الحُکماء، رئیس الاُدبا، علامه ی دهر، شیخ الاسلام و المسلمین، شیخ بهاءالدین محمد بن عزالدین حسین بن عبدالصمد حارثی هَمْدانی جَبعی عاملی معروف به شیخ بهایی از شاگردان شهید ثانی و یکی از علمای بزرگ شیعه و از افتخارات جهان اسلام می باشد. شیخ بهایی فقیهی اصولی، محدث رجالی، مفسر، ریاضی دان، حکیم، متکلم، ادیب، شاعر، جامع علوم عقلی و نقلی بود و بالجمله در علوم متنوع، گوی سبقت از افاضل و دانشمندان ربوده است. وی در سال 953 قمری در بعلبک لبنان به دنیا آمد. در طول حیات پربار خویش مسافرت های زیادی به نقاط مختلف جهان داشت و از محضر اساتیدی برجسته در رشته های گوناگون استفاده نمود. شیخ بهایی در این سفرها توانست در بسیاری از علوم، مانند: هیئت و نجوم، ریاضیات، تفسیر قرآن، فقه و اصول، علم حدیث، ادبیات فارسی و عربی و طب و مهندسی متبحّر گردد و در تمامی آن ها کُتُبی را به رشته ی تحریر درآورد. وی نخستین کسی است که یک دوره ی فقه غیراستدلالی به زبان فارسی نوشت. ملاصدرا، ملامحمدتقی مجلسی اوّل، محقق سبزواری، ملاحسنعلی تُستَری، میرزا رفیعا نایینی، سید ماجد بحرانی، ملامحسن فیض کاشانی، ملامحمدصالح مازندرانی و ده ها دانشمند و فاضل دیگر از شاگردان شیخ بهایی می باشند. کشکول، اسرارالبلاغه، اثنی عشریات، خمس اربعین حدیثاً، جامع عباسی، عین الحیوة و بحرالحساب و ده ها اثر دیگر از جمله آثار اوست. آثار علمی و مهندسی وی را می توان در جای جای اصفهان مشاهده نمود. سرانجام، شیخ بهایی، این دانشمند کامل و جامع در 77 سالگی در اصفهان پایتخت سلسله ی صفویان بدرود حیات گفت و طبق وصیتش در مشهد مقدس و در نزدیکی مرقد مطهر حضرت امام رضا(ع) مدفون گردید.

🔰 روز 13
✔️ مناسبت 01: تولد “ابوعبداللَّه محمد بن اسماعیل بخاری” محدث شهیر اهل سنّت(194 ق)
ابوعبداللَّه محمد بن اسماعیل بخاری معروف به امام بُخاری از محدثین بزرگی است که علم و درایت و وثوق او، مورد قبول همگان می باشد. امام بخاری جهت تحصیل و تصحیح احادیث نبوی به سرزمین های مختلف سفر کرد و از بزرگان حدیث، استفاده ها نمود. وی کتاب جامع صحیح را که به صحیح بخاری معروف است، نگاشت. این کتاب یکی از کتب صحاح سته ی (کتب ششگانه ی حدیث) اهل سنت و به قولی صحیح ترینِ آن ها بوده و حاوی نه هزار حدیث نبوی است که از میان ششصد هزار حدیث استخراج شده اند. معروف است که پیش از نقل هر حدیث در آن کتاب، وضو گرفته و دو رکعت نماز می خواند. وفات امام بخاری در اول شوال سال 256 ق در 62 سالگی در نزدیکی سمرقند افغانستان روی داد و در همان جا مدفون گشت.

✔️ مناسبت 02: ولادت “زین الدین بن علی شامی” معروف به “شهید ثانی” “صاحب شرح لمعه” (911 ق)
فقیه بزرگوارو دانشمند عالیقدر شیعه، زین الدین بن نورالدین عاملی پس از تحصیلات مقدماتی نزد پدر خویش، دروس خود را ادامه داد و یکی از مفاخر نامدار شیعه گردید. او به منظور ادامه ی تحصیلات علمی، مسافرت های متعددی به نقاط مختلف جهان اسلام آغاز نمود و به تحقیق و تتبع مشغول شد. وی در بعلبک مرجعیت یافت و شاگردانی فاضل را تربیت می کرد. زین الدین عاملی آثار تألیفی فراوانی را از خود به یادگار گذاشت که شرح لمعه معروف ترین اثر اوست. سرانجام بر اثر توطئه چینی که علیه زین الدین انجام شد، وی را دستگیر کرده و در 966 ق به شهادت رساندند. از آن پس، این عالم ربانی به شهید ثانی معروف شد.

✔️ مناسبت 03: رحلت عالم بزرگ مسلمان آیت اللَّه شیخ “محمد طه نجف” (1323 ق)
آیت اللَّه شیخ محمدطه نجف در نجف از خاندان اهل علم به دنیا آمد. شیخ محمدطه، از شاگردان استاد اعظم، شیخ انصاری بود. او در فقه، اصول فقه، حدیث و تفسیر از دانش بسیاری برخوردار بود. شیخ محمد طه، آثار بسیاری از خود به یادگار گذاشت که شرح معالم الاصول از آن جمله است.

✔️ مناسبت 04: قیام اسلامی ملت عراق علیه استعمار انگلیس به رهبری آیت اللَّه شیرازی (1338 ق)
پس از اعلان جنگ انگلستان به امپراطوری عثمانی در سال1332 ق (1914 م) و تصرف بصره، علمای بزرگِ نجف، حکم به مقابله صادر کردند. در طول سال های بعد، گروه هایی به وجود آمدند که مخالف حضور انگلستان در عراق بودند. این حرکت با حمایت آیت اللَّه میرزا محمدتقی شیرازی، رنگی دیگر به خود گرفت و مردم مسلمان با فتوای جهادی میرزا، علیه غاصبان انگلیسی قیام کردند. این حرکت اسلامی به قیام 1920 م عراق مشهور است.

✔️ مناسبت 05: رحلت مرجع بزرگ تقلید حضرت آیت اللَّه العظمی “سیدحسین بروجردی” (1380ق)
مرجع بزرگ شیعه آیت اللَّه العظمی سید حسین طباطبایی بروجردی در سال 1292 قمری در بروجرد متولد گردید. وی فقیه بزرگوار و عالم وارسته ای بود که زندگی خویش را در راه پربار ساختن مکتب فقهی اهل بیت عصمت و طهارت(ع) سپری ساخت. دراصول و رجال از شاگردان حاج سیدمحمد شفیع جابلقی بود و ضمن آشنایی با تاریخ فقه، حدیث و تفسیر را از سیدجعفر کشفی دارابی اخذ کرد. آیت اللَّه بروجردی به حدیث و رجالِ حدیث، تسلط کامل داشت. دانشور بروجرد در 28 سالگی راهی نجف اشرف گردید و در مدت هشت سال از محضر عالمانی هم چون آخوند ملامحمد کاظم خراسانی، شیخ الشریعه ی اصفهانی و علامه سیدمحمد کاظم یزدی بهره برد و به مقامی عالی در علم دست یافت. و طبقات روات و محدثین را کاملاً می شناخت. ایشان پس از آن ساکن بروجرد گردید ولی به درخواست علما و فضلای قم، در سال 1363 ق راهی این شهر شد و زعامت حوزه ی علمیه را برعهده گرفت. این عالم برجسته شاگردان فاضلی را پرورش داد که حضرات آیات مرتضی مطهری، سیدمحمد حسینی بهشتی، جعفر سبحانی، محمدفاضل لنکرانی، ناصر مکارم شیرازی و … از آن جمله اند. در زمان این شخصیت، در اقصی نقاط جهان و ایران بناها ومساجد عظیمی بنا شد. از جمله مسجد اعظم قم و مسجد بزرگ بندر هامبورگ در آلمان را می توان نام برد. تألیفات او عبارتند از: جامع احادیث شیعه، تعلیقه بر اسفار، طبقات رجال، رساله ای در منطق، حاشیه بر کفایةالاصول، حاشیه بر کفایه ی شیخ طوسی. ایشان سرانجام در 10 فروردین سال 1340ش در 88 سالگی در قم رحلت نمود و در حرم حضرت معصومه(س) مدفون گردید.

🔰 روز 14
✔️ مناسبت 01: رحلت فقیه، محدث و متکلم شهیر “قطب الدین راوندی” (573 ق)
امام قطب الدین ابوالحسن سعید بن هبة اللَّه بن حسین راوندی پس از تحصیل مقدمات به سرعت مدارج علمی را طی نمود. وی از شاگردان خاص علامه طبرسی صاحب تفسیر مجمع البیان و دیگر اساتید عصر بود. ابن شهر آشوب، علی بن محمد المدائنی و دو فرزندش حسین و محمد از شاگردان قطب و فقهای زمان بوده اند. قطب الدین راوندی در تفسیر، نهج البلاغه، کلام، فلسفه، فقه، حدیث، تاریخ، اصول فقه و شعر و ادب استاد زمانه بود و در هر کدام دارای تالیفاتی می باشد. که اُمّ القُرآن، تفسیرالقرآن، الاختلافات، رسالةُالفقها، فِقهُ القرآن و … از آن جمله اند. این عالم بزرگ و این فقیه ربانی سرانجام در سال 573 ق در شهر مقدس قم جان به جان آفرین تسلیم کرد و در جوار حرم مطهر حضرت معصومه به خاک سپرده شد. روزی که پس از هشتصد سال، قصد بازسازی صحن مبارک را داشتند، با پیکر سالم و سیمای نورانی این عارف باللَّه مواجه شدند و حسب الامر حضرت آیت اللَّه مرعشی نجفی، سنگ قبر بلندی بر فراز مزارش نصب کردند.

✔️ مناسبت 02: درگذشت حکیم بزرگ “سیدمرتضی کشمیری” (1323 ق)

🔰 روز 15
✔️ مناسبت 01: ردّ شمس برای حضرت امیرالمومنین(ع)
روزی پیامبردر کنار علی(ع) آرمید و سر مبارک آن حضرت بر روی پای امام علی(ع) قرار داشت. امام که هنوز نماز عصر خود را به جا نیاورده بود، نتوانست خود را راضی کند که پیامبر را بیدار نماید. بنابراین صبر کرد تا پیامبر، خود از خواب برخاست وامام را محزون دید. چون سبب را دانست، دعا کرد که خورشید بار دیگر باز گردد و امام نماز خود را در وقت خود، ادا کند. این واقعه که در مسجد فضیح روی داد به “ردّ الشمس” یعنی بازگشت خورشید مشهور گشت.

✔️ مناسبت 02: وفات “حضرت عبدالعظیم حسنی” در شهر ری(252 ق)
حضرت عبدالعظیم بن عبداللَّه که با پنج واسطه به امام حسن مجتبی(ع) می رسد، ازاکابر محدثین و اعاظم علما و زهاد و عُبّاد بوده و از اصحاب امام جواد و امام هادی علیهم السّلام به شمار می رود. ولادت وی را در حدود سال 173 ق گفته اند. خَفَقان دوران عباسی و دشمنی سختی که با علویان روا می داشتند، عبدالعظیم را به هجرت واداشت و او راهی ری گردید و ساکن آن دیار شد. سرانجام این سلاله ی پاک خاندان حَسنی و این زاهد پرهیزکار در نیمه ی شوال سال 252 ق در 79 سالگی در ری درگذشت. آن حضرت را شهید و مسموم نیز می دانند. مرقد حضرت عبدالعظیم در ری، زیارتگاه مشتاقان اهل بیت است.

آیات و احادیث متناسب:

امام هادی علیه السلام به حمّاد رازی فرمودند: إذا أشکَلَ عَلَیکَ شَی ءٌ مِن أمرِ دینِکَ بِناحِیَتِکَ، فَسَلْ عَن عَبدِ العَظیمِ بنِ عَبدِاللَّهِ الحَسَنِیّ علیه السلام
هرگاه در قلمرو خود در کار دین به مشکلی دچار شدی، آن را با عبد العظیم حسنی در میان بگذار
مستدرک الوسائل، ج 17، ص 321.

امام هادی علیه السلام: مَرحَباً بِکَ یا أبَاالقاسِمِ أنتَ وَلِیُّنا حَقاً
ای ابوالقاسم! خوش آمدی، تو حقیقتاً دوستدار ما هستی
بحار الأنوار، ج 69، ص 2.

امام هادی علیه السلام به مردی از اهالی ری که به زیارت امام حسین علیه السلام رفته بود فرمودند: أما إنَّکَ لَو زُرتَ قَبرَ عَبدِالعَظیم عِندَکمُ لَکُنتَ کَمَن زارَ الحُسَینَ علیه السلام
اگر قبر عبد العظیم را در شهر خود زیارت کنی، چنان است که گویی امام حسین علیه السلام را زیارت کرده ای
کامل الزیارات، ص 324.

حضرت عبد العظیم علیه السلام روایت می کند: مولایم امام رضاعلیه السلام برای من پیامی فرستاد و فرمود: سلام مرا به دوستانم برسان و به آنان بگو: … و إقبالُ بَعضِهِم عَلی بَعضٍ و المُزاوَرَةُ فَإنَّ ذلِکَ قُربَةً إلَی اللَّهِ
[به آنان دستور بده] به هم روی آورند و با یکدیگر دیدار کنند، که موجب نزدیکی به خداوند است
الاختصاص،ص 247.

حضرت عبد العظیم علیه السلام از امام رضا چنین روایت می کند: المُسلِمُ الَّذی یَسلَمُ المُسلِمونَ مِن لِسانِهِ و یَدِهُ ولَیسَ مِنّا مَن لَم یَأمَن جارُهُ بَوائِقَهُ
مسلمان کسی است که مردم از دست و زبان او آسوده باشند و از ما نیست آن که همسایه اش از شرّ او در امان نباشد
عیون أخبار الرّضاعلیه السلام، ج 1، ص 24.

حضرت عبد العظیم علیه السلام از امام جوادعلیه السلام چنین روایت می کند: مَن رَضِی بِالعافِیَةِ مِمَّن دُونَهُ رُزِقَ السَّلامَةَ مِمَّن فَوقَهُ
هر کس از عافیت زیر دستانش خشنود باشد، از بالا دستش در امان می ماند
عیون أخبار الرّضاعلیه السلام، ج 1، ص 54.

حضرت عبد العظیم علیه السلام از امام جوادعلیه السلام چنین روایت می کند: أفضَلُ أعمالِ شیعَتِنَا انتِظارُ الفَرَجِ
برترین اعمال شیعیان ما انتظار فرج [ظهور امام زمان علیه السلام] است
کمال الدین، ص 377.

حضرت عبد العظیم علیه السلام از امام هادی علیه السلام چنین روایت می کند: إنَّمَا اتَّخَذَ اللَّهُ عَزَّوَجَلَّ إبراهِیمَ خَلیلاً لِکَثرَةِ صَلاتِهِ عَلی مُحَمَّدٍ و أهلِ بَیتِهِ علیهم السلام
خداوند متعال، ابراهیم علیه السلام را دوست خود برگرفت؛ زیرا او بر محمّد و اهل بیت او بسیار درود می فرستاد
علل الشرائع، ج 1، ص 34.

✔️ مناسبت 03: درگذشت “ابوداوود سجستانیر از مشاهیر خراسان(272 ق)
اصل ابوداود سجستانی از سیستان و مولد او به سال 202 ق بود. وی صاحب کتاب سنن است که بر احمد بن حنبل عرضه کرد و وی را پسند افتاد و تحسین کرد. ابوداوود در سال 272 ق در بصره درگذشت و عبداللَّه ابن عبدالواحد هاشمی بر وی نماز خواند. علاوه بر “سنن”، دو کتاب، یکی به نام ناسخ القرآن و منسوخه و دیگری را به قولی دلائل النبوة به نام او آورده اند، هم چنین ابن ندیم کتاب اختلاف المصاحف را از او دانسته و در قاهره کتابی به نام مراسل منسوب به او به طبع رسیده است.

✔️ مناسبت 04: کشته شدن سلطان “جلال الدین خوارزمشاه” انقراض سلسله ی خوارزمشاهی(628 ق)

✔️ مناسبت 05: رحلت عالم ربانی “شیخ محمدتقی رازی اصفهانی” (1248 ق)
شیخ محمدتقی رازی اصفهانی فرزند عبدالرّحیم، عالم امامی، فقیه اصولی و زاهدی ژرف بین و دقیق النظر بود و در محضر عالمانی همچون سید بحرالعلوم، سید علی صاحب ریاض، شیخ جعفر کاشفُ الغطاء و سیدمحسن کاظمینی پرورش یافت. وی علاوه بر تبحر در علوم عقلی و نقلی، در اصول فقه نیز استادی مسلم و توانا به شمار می رفت. شیخ محمدتقی رازی اصفهانی که با نگارش کتاب هدایَةُ المسترشدین، به صاحب هدایه معروف است، دارای تالیفات سودمند دیگری از قبیل شرح اسماء الحُسنی، حاشیه ی معالم و … می باشد. این عالم بزرگ سرانجام در 15 شوال 1248 ق در اصفهان وفات یافت و در تخت فولادِ این شهر به خاک سپرده شد.

🔰 روز 16
✔️ مناسبت 01: تولد “ابن ازرق فارقی” محدث و فقیه عرب(510 ق)
ابن ازرق فارقی، در اوان جوانی به آموختن فقه، حدیث، لغت و تفسیر قرآن روی آورد و از آن جا که به تاریخ علاقه ی بسیار داشت به فراگیری تاریخ و مطالعه در این زمینه پرداخت. از سوی دیگر، فارقی در سفرهای متعدد به مناطق مختلف، با اوضاع تاریخی و اجتماعی توده های مردم و همچنین آداب و رسوم آن ها در جوامع گوناگون آشنا شد. این سفرهای آموزنده، تاثیری شگرف در او برجای گذاشت و در واقع بخش اعظم مندرجات کتاب “تاریخ الفارقی” ثمره ی مشاهدات و یادداشت های او طی این سفرهاست. ظاهراً تنها اثر باقی مانده از این مورخ مسلمان، همین کتاب است و انگیزه ی اصلی مؤلف از تالیف آن، ارایه ی گزارش تاریخی، سیاسی و فرهنگی از اوضاع مردم و جغرافیای ادوارگذشته تا اواسط قرن ششم هجری بود.

🔰 روز 17
✔️ مناسبت 01: وقوع غزوه ی “خندق” معروف به جنگ احزاب در مدینه(5 ق)
آتش افروزان اصلی نبرد احزاب، یهودیان مدینه بودند که با تحریک قبایل و طوایف قریش از جمله: بنی سلیم، بنی اسد، غطفان و … ، سپاه متحدی بین 10 هزار تا 24 هزار نفر (بنا به نقل های مختلف مورخان) جهت هجوم به مدینةالرسول مهیّا نمودند. این سپاه عظیم، شهر مدینه را به مدت یک ماه در محاصره نگه داشتند. مسلمانان مدینه به فرماندهی پیامبر اسلام(ص) با حفر خندق در دور شهر، از مدینه دفاع کردند. با این که جوّسازی منافقان در داخل مدینه به اوج رسیده بود و یهودیان هم پیمان با مسلمانان، پیمان خویش را نقض کردند ولی سپاه سه هزار نفری اسلام، مقاومت سرسختانه ای از خود به نمایش گذاشت. سرانجام با کشته شدن “عمرو بن عبدود” شجاع ترین و قوی ترین نیروی سپاه دشمن به دست امام علی(ع)، مشرکان، روحیه ی جنگی خود را ازدست داده و پس از مدتی سرگردانی، مفتضحانه شکست را پذیرا شده و به سوی مکه عقب نشینی نمودند.

✔️ مناسبت 02: تسخیر شهر مرو توسط ابومسلم خراسانی(130 ق)

✔️ مناسبت 03: وفات “سیدابراهیم کربلایی” عالم مسلمان(1263 ق)
سیدابراهیم کربلایی در سال 1214 ق در ایران به دنیا آمد. پس از تحصیل علوم مقدماتی برای تکمیل دانش خود، عازم شهر کربلا شد و تا پایان عمر در این شهر به تحصیل و تدریس پرداخت. از جمله آثار این عالم بزرگ مسلمان، می توان به کتب دلایل الاحکام و نتایج الافکار اشاره نمود. سیدابراهیم کربلایی سرانجام در سال 1263 در 49 سالگی در شهر مقدس کربلا دار فانی را وداع گفت.

✔️ مناسبت 04: درگذشت آیت اللَّه “سیدمحمدقلی” عالم مسلمان هندی(1286 ق)

✔️ مناسبت 05: رحلت عالم زاهد “ملاعباس تربتی” معروف به “حاج آخوند” (1362 ق)
حاج آخوندملاعباس تربتی از عالمان زاهد و روحانیان وارسته ی منطقه ی تربت حیدریه بود که علاوه بر ترویج دین و اقامه ی جماعت و وعظ و ارشاد مردم، مانند یک کشاورز روستایی، زراعت و کار می کرد و با دسترنج خویش امرار معاش می نمود. وی پدر دانشمند و واعظ معروف، مرحوم “حسینعلی راشد” است. کتابی که مرحوم راشد در شرح حال پدر خود به نام “فضلیت های فراموش شده” نوشته است، مفید و خواندنی است.

🔰 روز 18
✔️ مناسبت 01: رحلت فقیه بزرگ شیعه “محمد بن احمد بن ادریس حلّی” (598 ق)
فخرالدین ابوعبداللَّه محمدبن احمدبن ادریس حلّی در سال 543 قمری در شهر حلّه در عراق دیده به جهان گشود. ابن ادریس از کودکی به فراگیری قرآن و علوم دینی پرداخت به طوری که در جوانی، فقیهی متبحر و عالمی برجسته شد. او معتقد بودکه تفکر و شناخت برای انتخاب راه درست، وظیفه ی هر انسانی است و هر کس که از این نعمت یعنی شناخت و تفکر، استفاده نکند، به نعمت های خداوند کفر ورزیده است. به همین جهت، علما و دانشمندان معاصر و متأخر ابن ادریس حلی، وی را به خاطر داشتن شجاعت علمی و تحرک بخشیدن به فقه اسلامی و تشویق به اندیشه ی آزاد ستوده اند. تا یکصد سال پس از درگذشت شیخ طوسی، تمامی مسندنشینانِ فقاهتِ شیعه، خوشه چینان آراء شیخ و در حقیقت، فقط منعکس کنندگانِ نظرات او بودند تا جایی که می توان گفت باب اجتهاد تا حدودی مسدود شده بود. در چنین وضعی، ابن ادریس پای از دایره ی تقلید بیرون نهاد و به احیای اجتهاد و اظهار نظر آزاد پرداخت. ابن ادریس دارای آثار گرانبهای چندی است که معروف ترین آن ها کتابِ “السرائر” از کتب بدیع فقهی می باشد که ارزش و اعتبار آن، پس از قرن ها به قوَّت خود باقی است. این کتاب علاوه بر اهمیَّت فقهی، به علت دارا بودنِ گزیده ای از احادیث، ارزش حدیثی قابل توجهی دارد. این عالم بزرگ مسلمان سرانجام در 18 شوال سال 598 قمری در 55 سالگی دار فانی را وداع گفت.

✔️ مناسبت 02: تولد “میرزا حسین نوری” عالم و فقیه شهیر مسلمان(1254 ق)
میرزا حسین نوری، عالم وفقیه مشهور مسلمان در شهر نور از شهرهای شمالی ایران در استان مازندران به دنیاآمد. میرزای نوری پس از پایان تحصیلات مقدماتی در محضر عالمان بزرگی همچون حضرات آیات: ملامحمدعلی محلاتی، شیخ عبدالرحیم بروجردی، شیخ العراقین عبدالحسین تهرانی، میرزای بزرگ شیرازی، شیخ مرتضی انصاری، ملاشیخ علی خلیلی، سیدمهدی قزوینی و … حاضر شد و به جایگاه رفیعی در علم دست یافت. وی پس از طی مدارج عالی علمی، سعی و کوشش خود را در جهت کسب حدیث و جمع آوری آن متمرکز کرد. میرزا حسین نوری به تدریج یکی از محدثین توانای اسلام شد و از آن پس به تالیف کتبِ ارزشمند پرداخت. اخبار حفظ القرآن و شاخه ی طوبی از جمله آثار میرزای نوری می باشند. همچنین ده ها عالم فاضل در محضر این محدث بزرگوار حاضر شده که حضرات آیات شیخ آقابزرگ تهرانی، شیخ عباس قمی، محمدحسین کاشف الغطاء، سیدعبدالحسین شرف الدین عاملی، شیخ فضل اللَّه نوری، شیخ محمدتقی بافقی، میرزا جواد ملکی تبریزی و … از آن جمله اند. سرانجام این عالم بزرگوار در سال 1320 ق در 66 سالگی رخ در نقاب خاک کشید و در حرم امام علی(ع) مدفون گردید.

🔰 روز 19
✔️ مناسبت 01: درگذشت “یعقوب لیث صفاری” فرمانروا و بنیانگذار سلسله ی صفاریان(265 ق)
خصلت های جوان مردانه ی یعقوب لیث صفار، باعث جذب مردم به سوی وی شد و پس از مدتی، مردم سیستان در جنوب شرقی ایران، او را به امیری برگزیدند. یعقوب لیث پس از چندی، قدرت یافت و با کمک هوادارانِ خود، چندین شهر ایران را تصرف کرد و دولتی منسجم و یکپارچه در ناحیه ی سیستان ایجاد نمود. یعقوب در سال 261 ق با سپاهی عظیم عازم فتح بغداد، پایتخت حاکمان عباسی شد ولی از قوای عباسی شکست خورد و عقب نشینی نمود. وی که سلسله ی صفاریان را در جنوب شرقی ایران تاسیس کرده بود بعد از این شکست، در حال تجهیز قوای دیگری بود که بیمار شد و پس از چندی درگذشت.

✔️ مناسبت 02: تولد “ابن منده” محدث و فقیه ایرانی(434 ق)
ابوزکریا یحیی بن عبدالوهاب مشهور به ابن مَنده، محدث، فقیه و مورخ ایرانی تبار، آخرین فرد از خاندان ابن منده بود. او پس از کسب علوم متداول، از دانشمندانِ هر دیار و به دست آوردن مهارت در این علوم، به تدریس و تألیف پرداخت. دانشمندان بسیاری در بغداد از محضر درس او استفاده بردند که عبدالقادر گیلانی یکی از آنهاست. از این مورخ ومحدث مسلمان، آثار زیادی بر جای مانده است که از میان آن ها می توان به کتاب زندگی نامه ی طبرانی اشاره کرد. ابن منده سرانجام در ذی حجّه ی سال 512 ق در 78 سالگی در اصفهان وفات یافت و در همان شهر به خاک سپرده شد.

✔️ مناسبت 03: انتشار پول کاغذی در ایران توسط “گیخاتو” فرمانروای مغولی(693 ق)
وقتی که گیخاتوی مغول به فرمانروایی ایران رسید به سبب آن که از مرض شفا یافته بود، فرمان آزاد کردن زندانیان را صادر کرد و از خزانه ی مملکت، آنچه که در دستش رسید، در بین تهی دستان و درباریان تقسیم نمود. این بخشش ها، کشور را به کمبود درآمد و فقر اقتصادی دچار ساخت و خزانه را تهی نمود. در این هنگام وزیر گیخاتو که می دانست در چین پول کاغذی رواج دارد، برای جبران کمبود مالی و برگشتِ طلا و نقره به خزانه، دستور تاسیس چاپخانه ای را در تبریز صادر کرد و به رواج نوعی اسکناس که “چاو” نام داشت اقدام کرد. هرچند این پول مورد قبول مردم واقع نشد و آن را معتبر نشمردند، ولی این گام، زمینه ای برای به کارگیری پول کاغذی در معاملات روزمره ی مردم را فراهم آورد.

✔️ مناسبت 04: وفات شیخ “محمدغزالی” دانشمند معاصر(1416 ق)

🔰 روز 20

✔️ مناسبت 01: وفات “محمدبن یعقوب فیروزآبادی شیرازی” عالم بزرگ اهل سنّت(817 ق)
ابوطاهر محمد بن یعقوب بن محمد شیرازی فیروزآبادی عالم بزرگ اهل سنت دارای حافظه ای قوی و معلومات زیاد بود. وی برای تحصیل علوم، مسافرت های متعددی انجام داد و در فقه، تفسیر، حدیث و لغت متبحر شد. ابوطاهر بیش از بیست سال قاضی القُضاة سرزمین یمن و سپس شیخ الاسلام آن دیار بود. الاحادیثُ الضَّعیفَه، قاموس اللُّغَه، المُثلَّث و جَلیسُ الاَنیس از آن جمله اند. ابوطاهر شیرازی در حدود 90 سال عمر کرد و پس از مرگ در یمن مدفون شد.

✔️ مناسبت 02: درگذشت فقیه امامی آیت اللَّه “میرزاجواد نوری” (1323 ق)
حاجی میرزا جواد بن حاجی ملا محمدعلی نوری، فقیه امامی، مجتهد، اصولی، و از مراجع تقلید به شمار می رفت. این عالم وارسته، نزد سیدمحمدشهشهانی کسب علم کرده و در اصفهان، ریاست مذهبی وقت به ایشان منتهی می شد. کتابٌ فی الاصول، کتابٌ فی الفِقه الاستدلالی، رسالاتی در طهارت و صلوة و نکاح و تجارت از جمله آثار میرزا جواد نوری می باشند. این فقیه جلیل در اصفهان رحلت کرد و در آن شهر به خاک سپرده شد.

🔰 روز 21
✔️ مناسبت 01: فتح آندلس به دست مسلمانان(92 ق)
اندلس سرزمینی است در جنوب غربی اروپا که شامل کشورهای اسپانیا، پرتغال و منطقه ی اشغالی (انگلیس) جبل الطارق می باشد. اندلس از سوی سپاهیان اسلام به فرماندهی طارق بن زیاد در سال 92 قمری فتح گردید و قسمت اعظم مردم این منطقه تا سال 95 قمری با طیب خاطر، دین اسلام را پذیرفتند. حکومت اسلامی تا سال 422 قمری در این منطقه ادامه یافت ولیکن دراین تاریخ به خاطر بی کفایتی حاکمان مسلمان و دسیسه های مسیحیان و حکومت های استعماری اروپا، این کشور بزرگ به دست مسیحیان افتاد و میان 23 پادشاه اروپایی تقسیم و تجزیه گردید. مسلمانان این کشور از امیرالمسلمین مغرب (یوسف بن تاشفین مرابطی) یاری خواستند و در سال 749 قمری در نبردی معروف به “زلاقه”، مسیحیان متحمل شکست شده و این کشور به مغرب، ضمیمه گشت. اما پس از مدتی حکومت مرابطین نیز به ضعف و سستی گرایید و مجدداً اندلس در تصرف مسیحیان درآمد و تجزیه گردید.

✔️ مناسبت 02: وفات “ابن حبّان” فقیه، مورخ و محدث(354 ق)
ابن حَبّان مورخ و محدث مشهور قرن چهارم هجری،مقدمات علوم را از اساتید معروف عصرخود آموخت و سپس به نیشابور که در آن زمان، یکی از مراکز مهم کسب علم ودانش بود، رفت و به ادامه ی تحصیل پرداخت. ابن حبّان از صاحب نظران در علم حدیث به شمار می رفت و در این زمینه، آراء و نظرات ویژه ای داشت. وی چندین بار به مقام قضاوت در شهرهای مختلف منصوب شد. ابن حبان کتابخانه ی شخصی خود رابرای استفاده و نسخه برداری دیگر دانشمندان وقف کرد، اما بیشتر کتب او از بین رفته است. از آثار باقی مانده ی ابن حبان می توان به الثقات و روضة العقلاء اشاره کرد.

🔰 روز 22
✔️ مناسبت 01: تولد “کسایی مروزی” شاعر معروف ایرانی(341 ق)
دوران زندگی ابواسحاق کسایی مروزی، شاعر شیعی مذهب معروف ایرانی، مقارن با اواخر عهد سامانی و اوایل دوره ی غزنوی در ایران بود. او در آغاز، شاعری مدیحه سرا بود، اما پس از چندی در پی دگرگونی روحی که موجب تحول فکری و عقیدتی او شد، زهد و عبادت پیشه کرد و تنها به مدح پیامبر اسلام وخاندان ایشان و وعظ پرداخت. کسایی در ابداع مضامین، بیان معانی و توصیف و تشبیه، قدرت بسیار داشت. او موعظه و حکمت رادر شعر فارسی به کمال رسانید.

✔️ مناسبت 02: رحلت عالم بزرگ شیعه “سیدنعمت اللَّه جزایری” فقیه و دانشمند نامی(1112 ق)
سید نعمت اللَّه جزایری فرزند سیدعبداللَّه که از نوادگان امام موسی کاظم(ع) به شمار می آید، در حدود سال 1050 ق در (صباغیه) یکی از مناطق اطراف بصره به دنیا آمد. پس از تحصیل مقدمات در زادگاه خود، عازم شیراز شد و با جدیت به ادامه ی تحصیل و تدریس همت گماشت. در ادامه ی راه به اصفهان رفت و از محضر درس محقق سبزواری، شیخ حرعاملی، ملامحسن فیض کاشانی و علامه محمد باقر مجلسی و … بهره برد و به سوی قله های کمال پیش رفت. وی چنان مورد توجه ی علامه ی مجلسی قرار گرفت که به مدت چهار سال استاد را در انجام رسالت بزرگش که تألیف کتاب شریف بحارالانوار بود، یاری کرد و بعدها خود یکی از مدرسان بزرگ اصفهان گردید. نقل است که بر اثر شدت مطالعه دچار چشم درد شد و داروی پزشکان فایده نبخشید. او به همراه برادر راهی عتبات عالیات گردید و خاک مقدس آن سامان را سرمه ی چشمان خویش نمود و شفا یافت. سید جزایری در اواخر عمر به دعوت حاکم خوزستان راهی شوشتر گردید و در آن دیار، مساجد و مدارس دینی فراوانی پی افکند و به تربیت مشتاقان علوم اهل بیت(ع) پرداخت. همچنین از او کتب فراوانی به جای مانده است. سرانجام این عالم ربانی در راه بازگشت از مشهد رضوی بیمار شد و در جایدر – منزلگاهی نزدیک پل دختر – دعوت حق را لبیک گفت و در همان جا به خاک سپرده شد.

🔰 روز 23
✔️ مناسبت 01: تصرف آمل توسط “داعی کبیر” از نوادگان حضرت علی(ع)(250ق)

✔️ مناسبت 02: تولد “ابن ساعد انصاری” دانشمند مصری(749 ق)
ابن ساعد انصاری، پزشک، ریاضی دان و نویسنده ی مشهور مصری در منطق، تاریخ وقایع و احوال رجال قبلی و معاصر خود، اطلاعات وسیعی داشت. کتاب های متعددی به او نسبت داده اند که مهم ترین آن ها ارشاد القاصد نام دارد که درباره ی تاریخ علوم است.

✔️ مناسبت 03: درگذشت حکیم “امیرمحمدحسین خاتون آبادی” (1151 ق)
امیرمحمدحسین خاتون آبادی فرزند امیرمحمد صالح ازعالمان بزرگ امامیه در قرن دوازدهم هجری بوده که از علامه محمدباقر مجلسی، آقا جمال خوانساری، آقاحسین خوانساری و برخی دیگر از عالمان شیعی عصر خویش، اجازه ی نقل روایت گرفت. آیت اللَّه خاتون آبادی در فقه، ادبیات و حدیث مهارت فراوانی داشت و احادیث معتبر اسلامی را در کتاب هایی گردآوری نمود. وی دارای آثار سودمندی چون: الالواح السماویه، حاشیه بر شرح جدید تجرید، مناقب الفضلاء، النجم الثاقب و … می باشد. سرانجام این عالم ربانی در 23 شوال سال 1151 قمری در اصفهان وفات یافت و جنازه اش به مشهد مقدس انتقال داده شد و در آن جا مدفون گردید.

✔️ مناسبت 04: شهادت “رئیس علی دلواری” سردسته ی دلاوران تنگستان(1333 ق)
رئیس علی فرزند زایر محمد (کدخدای دلوار) از طایفه ی “نیامتی”، از چهره های سرشناس تنگستان در روزگار خویش بود. تاریخ تولد او را بین سال 1299 تا 1303 ق دانسته اند. با توجه به شهادت او در شوال سال 1333 قمری، سن وی در هنگام وفاتش بین 30 تا 34 سال بود. رئیس علی دلواری، در برابر استبداد داخلی و استعمار خارجی آن قدر مقابله و مبارزه نمود تا در این راه در 23 شوال 1333 ق برابر با 12 شهریور 1294 ش به درجه ی شهادت نایل آمد. مدفن وی در حرم امیرالمؤمنین(ع) در نجف اشرف قرار دارد.

🔰 روز 24
✔️ مناسبت 01: درگذشت “عبدالرزاق صنعانی” محدث یمنی(211 ق)
ابوبکر عبدالرزاق بن هَمام بن نافِع الحِمْیَری صنعانی از دانشمندان و محدثین مشهور قرن دوم و سوم هجری است که در سال 126 ق در صَنعا در یَمن به دنیا آمد. وی دانشمندی آگاه و پرهیزکار بود و بسیاری از علمای آن روزگار، از دانش او بهره برده اند. این فقیه ارجمند که در اواخر عمر، بیناییش را از دست داد، از حافظین برجسته ی قرآن کریم بود. عبدالرَّزاق از حافظان حدیث و راویان مورد اعتماد بوده و هفده هزار حدیث را از حفظ داشت. تفسیر قرآن و کتابی در حدیث از جمله آثار عبدالرزاق صنعایی است. وی در 85 سالگی در یمن وفات یافت.

✔️ مناسبت 02: وفات “ابن لبان” فقیه و مفسر مسلمان(749 ق)
ابوعبداللَّه شمس الدین محمّد بن احمد بن عبدالمؤمن معروف به ابن لبان، فقیه، محدث، مفسر و نویسنده ی مسلمان مصری در سال 679 ق در دمشق به دنیا آمد و دوران کودکی را در زادگاهش گذراند. وی فقه، اصول فقه و حدیث را نزد اساتید بزرگ وقت آموخت و به درجه ی والایی در آنها رسید. ابن لبان همچنین در سرودن شعر نیز دارای قریحه ی خاصی بود و علاوه بر تدریس و وعظ و خطابه، به تفسیر قرآن نیز می پرداخت. تنها اثر چاپ شده از ابن لَبّان، کتاب رَدّ معانی الایات المُتَشابهات الی مَعانی الایاتِ المُحکَماتِ در تفسیر قرآن است که به بررسی آیات محکم و متشابه در قرآن کریم پرداخته است. ابن لَبّان سرانجام در 24 یا 25 شوال سال 749 در هفتاد سالگی بر اثر ابتلا به بیماری طاعون درگذشت.

🔰 روز 25
✔️ مناسبت 01: شهادت حضرت امام جعفر صادق(ع) پیشوای ششم مسلمانان(148 ق)
حضرت امام جعفر صادق(ع) پیشوای ششم مسلمانان، در این روز به دست خلیفه ی عباسی، منصور دوانیقی مسموم و در مدینه به شهادت رسید. امام صادق(ع) به شیخ الائمه نیز معروف است زیرا عمر ایشان از تمامی ائمه اطهار(ع) طولانی تر است. حضرت را در قبرستان بقیع در کنار پدر، جدّ و امام حسن مجتبی(ع) دفن کردند. آن امام به هنگام شهادت شصت و پنج سال داشته و مدت سی و چهار سال از امامت حضرتش می گذشت. در میان امامان معصوم(ع)، برای هیچ کدام همانند امام صادق(ع) فرصت و شرایط مساعدی پیش نیامد تا بتوانند در سطح وسیع به انقلاب فرهنگی بپردازند و با تشریح فرهنگ غنی و پُرمایه ی اسلام، بر گسترش این دین آسمانی بیفزایند. ولی برای امام صادق(ع) این فرصت، در گیر و دار کشمکش ها و رودرویی بنی امیه و بنی عباس و جنگ قدرت به دست آمد. آن بزرگمرد علم و عمل از این فرصت استفاده ی کامل کرد و اسلام و فقهِ آن را از دیدگاه ائمه ی اهل بیت(ع) معرفی نمود و با تربیت شاگردان بسیار و برجسته، حیات تازه ای به اسلام و مسلمین بخشید و فرهنگ ناب تشیّع را که از متن اسلام محمدی و علوی نشأت گرفته بود به جهانیان عرصه کرد. امام صادق(ع) به عنوان رییس مذهب جعفری حوزه ی علمیه ی اسلامی در سطح عمیق و وسیع تشکیل داده و علوم اسلامی را تدریس می نمود. در این حوزه، چهار هزار نفر به فراگیری علوم آل محمد(ص) می پرداخته و حضرت در این زمان، اسلام اصیل را از زیر حجاب تیره و تار اسلام بنی امیه و بنی عباس آشکار ساخت.

آیات و احادیث متناسب:

امام کاظم علیه السلام: کانَ یُعرَفُ مَوضِعُ سُجُودِ أبی عَبدِاللَّهِ بِطیبِ رِیحِهِ
سجده گاه امام صادق علیه السلام از بوی خوش آن شناخته می شد
الکافی، ج 6، ص 511.

مالک بن أنس (فقیه المدینة): کانَ الصادقُ علیه السلام رَجُلاً لایَخلُو مِن إحدی ثَلاثِ خِصالٍ: إمّا صائماً و إمّا قائماً و إمّا ذاکِراً و … طَیِّبُ المُجالَسَةِ، کَثیرَ الفَوائدِ
امام صادق علیه السلام همیشه در یکی از سه حالت بود: یا روزه دار بود یا در حال نماز و یا ذکر می گفت … مجلسش نیکو و نفعش فراوان بود
بحار الأنوار، ج 47، ص 16.

امام صادق علیه السلام: الغِیبَةُ أن تَقولَ فی أخیکَ ما سَتَرهُ اللَّهُ عَلَیهِ
غیبت آن است که درباره برادرت چیزی بگویی که خداوند آن را پنهان کرده است
میزان الحکمه، ح 15510.

امام صادق علیه السلام: لایَتِمُّ المَعروفُ إلاّ بِثَلاثٍ: تَعجیلِهِ و تَصغیرِهِ و تَستیرِهِ
کار نیک تمام نمی شود مگر به سه چیز: شتاب در انجام دادن، کوچک شمردن و پنهان داشتن آن
خصائص الائمه، ص 100.

امام صادق علیه السلام: أروَحُ الرُّوحِ الیَأسُ عَنِ النّاسِ
خوش ترین آسایش، نومیدی از مردم است
مشکاة الأنوار، ص 324.

امام صادق علیه السلام: صِلَةُ الرَّحِمِ تُهَوِّنُ الحِسابَ یَومَ القیامَةِ
صله رحم حساب را در روز قیامت آسان می کند
بحار الأنوار، ج 78، ص 210.

امام صادق علیه السلام: مَن یَثِقَ بِاللَّهِ یَکفِهِ ما أهَمَّهُ مِن أمرِ دُنیاهُ و آخِرَتِهِ
هر که به خدا اعتماد کند، خداوند کارهای دنیا و آخرتش را، که او را بی قرار کرده اند، کفایت می کند
تحف العقول، ص 304.

امام صادق علیه السلام: إعمَلِ الیَومَ فِی الدُّنیا بِما تَرجُو بِهِ الفَوزَ فِی الآخِرَةِ
امروز در دنیا کاری کن که به وسیله آن امید رستگاری در آخرت داری
تحف العقول، ص 306.

امام صادق علیه السلام: مَن عَیَّرَ مُؤمِناً بِذَنبٍ لَم یَمُت حَتّی یَرتَکِبَهُ
هر کس مؤمنی را بر انجام دادن گناهی سرزنش کند، نمی میرد تا آن که خود آن گناه را مرتکب شود
الکافی، ج 2، ص 356.

امام صادق علیه السلام: ضَمِنتُ لِمَنِ اقتَصَدَ أن لایَفتَقِرَ
من ضمانت می کنم که هر که میانه روی پیشه کند، فقیر نشود
الخصال، ص 9.

امام صادق علیه السلام: إعرِفُوا مَنازِلَ النّاسِ عَلی قَدرِ رِوایَتِهِم عَنّا
منزلت مردم را به اندازه نقل حدیث شان از ما بشناسید
الکافی، ج 1، ص 50.

امام صادق علیه السلام: بَرُّوا آبائکُم یَبَرَّکُم أبنائُکُم
به پدرانتان نیکی کنید تا فرزندانتان به شما نیکی کنند
تحف العقول، ص 359.

✔️ مناسبت 02: وفات “احمد هروی” محدث و نویسنده ی ایرانی(536 ق)
احمد هروی محدث و نویسنده ی مسلمان ایرانی از مدرسین برجسته ی مدرسه ی نظامیه بلخ به شمار می رفت. معروف ترین شاگرد او که در محضرش پرورش یافت، رشید الدین وطواط، ادیب، شاعر و سخن سرای شهیر بلخ بود. هروی در سال 520 ق پس از مراسم حج به بغداد آمد و به درخواست گروهی از دانشمندان و نویسندگان این شهر به تدریس حدیث و ادبیات پرداخت.

✔️ مناسبت 03: امضای معاهده ی دوّم ابریشم بین امپراتوری عثمانی و پادشاهی صفویه(1025 ق)

✔️ مناسبت 04: حمله ی مزدوران رژیم ستم شاهی پهلوی به مدرسه ی فیضیه در قم(1383 ق)
همزمان با 25 شوال، سالروز شهادت امام جعفر صادق(ع) برابر با دوم فروردین سال 1342 ش، مجلس سوگواری از طرف حضرت آیت اللَّه گلپایگانی در مدرسه ی فیضیه ی قم برگزار شد. در این مراسم عده ی زیادی از مزدوران رژیم پهلوی با لباس کشاورزان و چماقداران ضمن برهم زدن سخنرانی، به ضرب و شتم طلاب پرداختند. در این حمله ی وحشیانه، ضمن اهانت به ساحت مقدس قرآن کریم، بر اثر پرتاب طلبه ها از طبقات فوقانی و پشت بامِ مدرسه، تعداد زیادی کشته و مجروح شدند. این واقعه، به شدت از جانب امام خمینی(ره) محکوم شد و سخنرانی شدیدی علیه رژیم شاه ایراد فرمودند. رژیم با این عمل می خواست هم زَهره چشمی از روحانیت بگیرد و هم حوزه را در مقابل مردم قرار دهد. اما افشاگری های حضرت امام و وقایع پس از آن، رژیم پهلوی را رسوا ساخت.

🔰 روز 26

✔️ مناسبت 01: درگذشت مفسّر و مورخ شهیر مسلمان “محمدبن جریر طبری” (310 ق)
ابوجعفر محمد بن جریر بن یزید طبری در سال 225 هجری در آمل به دنیا آمد. وی نزد پدر و دایی خود ابوبکر خوارزمی به تحصیل پرداخت و در علوم گوناگون از قبیل فقه، حدیث، تاریخ و تفسیر، علامه ی روزگارگردید و از تمامی دانشمندان پیشی گرفت. امام طبری از پیشوایان فقه، حدیث، تفسیر و … است و در تمامی این رشته ها دارای تالیفاتی می باشد. تاریخ معروف طبری و نیز تفسیر مشهور کبیر و نیز جامع البیان فی تفسیرالقرآن، طرق حدیث الغدیر، تاریخ الامم و الملوک و ادب القاضی از اوست. محمد بن جریر طبری در 85 سالگی در بغداد دار فانی را وداع گفت و در خانه اش مدفون گشت.

✔️ مناسبت 02: رحلت آیت اللَّه “سیدعبدالمحمد موسوی” عالم مسلمان(1293 ق)
آیت اللَّه سید عبدالمحمد موسوی از هفت سالگی با حفظ قرآن، تحصیلات علوم دینی را آغاز کرد. در 24 سالگی به اجتهاد رسید و سپس به کار تدریس پرداخت. او از مدرسین بزرگ علوم دینی بود و تدریس فقه واصول فقه، تشکیل حوزه های علمیه ومدارس دینی، همچنین اجرای احکام الهی در کنار سایر فعالیت های اجتماعی از خدمات این مجتهد آگاه و مرجع تقلید مسلمانان ایران به شمار می رود.از آیت اللَّه موسوی تالیفاتی برجای مانده که همه ی آن ها به صورت خطی است و از آن میان می توان به کتب شرح استدلالی بر عروةالوثقی و رساله ی ذَخیرةُ العباد اشاره کرد.

✔️ مناسبت 03: ارتحال فقیه ربانی “سید هبة الدین شهرستانی” عالم مجاهد و آگاه(1386 ق)
آیت اللَّه سیدهبةالدین محمد علی شهرستانی در رجب سال 1301 ق در سامراء به دنیا آمد. پس از کسب مقدمات از پدرفاضل و دیگران در هجده سالگی راهی نجف اشرف گردید و از محضر درس آخوند خراسانی، سیدکاظم یزدی و شیخ الشریعه اصفهانی بهره برد و در شمار مجتهدان شیعه قرار گرفت. آیت اللَّه شهرستانی جهت بیداری فکری مسلمانان با شیخ محمد عبده مفتی مصر و سید محمد رضا، دانشور و اندیشمند مشهور جهان اسلام و جراید اسلامی ارتباط برقرار کرد و در پرورش روح اتحاد و بیداری مسلمین کوشید. سید هبةالدین مسافرت های متعددی در این مسیر انجام داد و سختی های فراوانی را به جان خرید. آیت اللَّه شهرستانی سال های پایانی عمر خود را در بیماری چشم و سرانجام نابینایی گذراند. ولی این حالت، از روحیه ی استوار او نکاست و به فعالیت های خود ادامه داد. سرانجام این عالم مجاهد در 85 سالگی درگذشت و در حریم پاک کاظمین آرمید. از این مجتهد برجسته حدود یکصد و ده اثر به جای مانده است که المحیط فی تفسیر القُرآن، فیض الباری، الشریعةُ و الطبیعه و الدلائل و المسایل از آن جمله اند.

🔰 روز 27
✔️ مناسبت 01: وفات “ابوالحسن عامری” فیلسوف ایرانی(381 ق)
ابوالحسن عامری از جمله فیلسوفانی است که در فاصله ی زمانی میان دو فیلسوف بزرگ ایران یعنی فارابی و ابن سینا می زیست و در واقع، حلقه ی اتصال بین فلاسفه ی متقدم اسلامی شمرده می شود. ابوعلی مسکویه که از شاگردان برجسته ی عامری و معاصر ابن سینا می باشد، بسیاری از سخنان عامری را که حاوی نکات اخلاقی است در کتاب معروف خود به نام تجاربُ الاُمَم آورده است. عامری علاوه بر این که در فلسفه صاحب نظر و شارح فلسفه ی ارسطو بود، در زمینه ی اخلاق و دین نیز تحقیق و بررسی بسیاری انجام داد و آثار ارزشمندی در این زمینه برجای گذاشت. وی فلسفه را مولود عقل و استدلال می دانست و معتقد بود که عقل هرگز از فرمان خداوند سرپیچی نمی کند. الابصار و المُبَصِّر از جمله تالیفات اوست.

✔️ مناسبت 02: درگذشت زاهد عارف “سید احمد کربلایی” (1332 ق)
سیداحمد کربلایی از چهره های معروف اخلاق، در اصل اصفهانی بوده، ولی در کربلا رشد کرده است. وی از محضر اساتیدی چون آخوند ملاکاظم خراسانی و ملاحسینقلی همدانی بهره گرفته و پس از کسب مدارج عالی علمی، حلقه ی درس خود را تشکیل داد. جمع کثیری از بزرگان و وارستگان، به یُمن تربیت آن بزرگوار قدم در دایره ی کمال گذاشته، پشتِ پای به بساط طبیعت و دنیای مادی زده و از متوجّهان به حق و مَحرمانِ حریم قُرب شدند. مجاهدِ شهید شیخ محمدتقی بافقی، سیدمحمدکاظم عصار، سیدمحسن امین عاملی و میرزاعلی آقا قاضی طباطبایی تبریزی در مکتب درس ایشان پرورش یافتند.

✔️ مناسبت 03: رحلت آیت اللَّه “سیدجواد حسینی خامنه ای” والد محترم مقام معظم رهبری(1406 ق)
آیت اللَّه سیدجواد حسینی خامنه ای در ماه جمادی الثانی سال 1313 ق در خامنه نزدیک تبریز به دنیا آمد. او از دوران طفولیت، در جریان حوادث مشروطه قرار گرفت و با روحیه ی مبارزه گریِ شهید شیخ محمد خیابانی، خو گرفت. سید جواد در جوانی سفری به عتبات عالیات و مشهد مقدس کرد و از آن پس در شهر مشهد اقامت نمود. ایشان از محضر آقازاده ی خراسانی و حاج آقا حسین قمی کسب فیض نمود و به مدارج بالای علمی دست یافت. در سال 1345 ق برای ادامه ی تحصیلات راهی نجف اشرف گردید و در آنجا از درس میرزای نایینی و سیدابوالحسن اصفهانی بهره ای وافر برد. در روزهای سیاه اختناق ستمشاهی، رنج و فشار روز افزونِ آن دستگاه جبار بر خانواده و فرزندان خود را تحمل می کرد ولی در همه ی عمر، روی خوش به دشمنان اسلام نشان نداد. از دامان این عالم بزرگوار شخصیت بزرگواری همچون حضرت آیت اللَّه سید علی خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی پرورش یافتند که مایه ی مباهات جامعه ی تشیع و جهان اسلام می باشند. آیت اللَّه سیدجواد خامنه ای سرانجام درچهاردهم تیر ماه 1365 ش پس از گذراندن چند ماه بیماری و ضعف در سن 93 سالگی به لقاء اللَّه پیوست و در حرم امام رضا(ع) به خاک سپرده شد.

🔰 روز 28
✔️ مناسبت 01: تولد “سنایی غزنوی” عارف و شاعر بزرگ ایرانی(473 ق)
ابوالمجد مجدود بن آدم سنایی غزنوی، شاعر بلند مرتبه ی ایرانی و عارفِ مشهور و از استادان مسلم شعرفارسی است که در غزنین به دنیا آمد. وی در آغاز جوانی، شاعردربار و مداح سلطان مسعود و بهرام شاه غزنوی بود. ولی بعد از سفر به خراسان و اقامت چندساله در آن دیار و دیدار با مشایخ تصوف، تغییرات شگرفی در او به وجود آمد و کارش به زهد و انزوا و تامل در حقایق عرفانی کشید. بروز شخصیت اصلی سنایی از این اوان صورت گرفت و در این دوره به سرودن قصاید معروف خود در زهد و وعظ و عرفان و ایجاد منظومه های حدیقَةُ الحَقیقه و طریقُ التَّحقیق و سیرُالعِباد و … توفیق یافت و نخستین بار، قصائد و منظومه های خاصی را به بحث در مسایل عرفانی اختصاص داد. تاثیر اشعار سنایی در تغییر سبک شعر فارسی و ایجاد تنوع و تجدد در آن غیر قابل انکار است. آثار او پُر است از معارف و حقایق عرفانی و اندیشه های دینی، زهد، وعظ و تمثیلات تعلیمی که با بیانی شیوا و استوار ادا شده است. وی (به احتمال زیاد) در سال 545 قمری در غزنین وفات یافت و در همان شهر به خاک سپرده شد.

✔️ مناسبت 02: رحلت حکیم و فیلسوف شهیر آیت اللَّه “سیدحسین بادکوبه ای لاهیجی” (1358 ق)
آیت اللَّه سید حسین بادکوبه ای لاهیجی، فرزند سید رضا در سال 1293 ق در یکی از روستاهای توابع بادکوبه در آذربایجان به دنیا آمد. مقدمات علوم اسلامی را از محضر پدرش که از علمای عالی مقام عراق بود اخذ کرد و پس از فوت او به تهران آمد و در مدرسه ی صدر ساکن شد. او در تهران به مدت هفت سال از محضر عالمان نامداری همچون سیدابوالحسن جلوه و میرزا هاشم اشکوَری، بهره برد و در فلسفه و ریاضیات به استادی رسید. آیت اللَّه بادکوبه ای سپس راهی نجف اشرف گردید و در حلقه ی درس اصولِ آخوند خراسانی و فقهِ شیخ محمد حسن مامقانی حاضر شد. از آن پس به تدریس فقه و اصول و فلسفه پرداخت ولی تدریس فلسفه ی او شهرت بیشتری یافت. در نجف، کمتر کسی در علوم عقلی همطراز او بود به طوری که این عالم بزرگوار به همراه آیت اللَّه غروی اصفهانی را برجسته ترین استاد و صاحب مکتب علوم عقلی در نجف به شمار آورده اند که در علوم نقلی نیز دارای مقام شامخی بوده اند. علامه سیدمحمد حسین طباطبایی و سیدجلال الدین آشتیانی از شاگردان معروف این فیلسوف شهیر می باشند. حاشیه بر اسفار، حاشیه بر کتاب الشَّواریق و حاشیه بر کتابِ طهارتِ شیخِ انصاری از جمله آثار آیت اللَّه بادکوبه ای به شمار می روند. سرانجام این حکیم الهی و فیلسوف زاهد در 65 سالگی در نجف اشرف به لقاءاللَّه پیوست و در جوار مرقد منور امام علی(ع) به خاک سپرده شد.

🔰 روز 29
✔️ مناسبت 01: هلاکت قوم عاد به امر پروردگار

✔️ مناسبت 02: رحلت فقیه بزرگ شیعه آیت اللَّه “آقا محمدباقر وحید بهبهانی” (1205 ق)
محمدباقر بن محمداکمل بهبهانی معروف به “وحید بهبهانی” در سال 1116 یا 1118 ق در اصفهان به دنیا آمد. وحید بهبهانی بعد از این که حوزه ی اصفهان، پس از انقراض صفویه، از مرکزیت افتاد، به همراه برخی از علما و فقها به عتبات مهاجرت نمود. آیت اللَّه وحید بهبهانی، کربلا را مرکز قرار داد و شاگردان بسیار مُبَرِّزی تربیت کرد. حضرات آیات عظام سیدمهدی بحرالعلوم، شیخ جعفر کاشف الغطاء، میرزا ابوالقاسم قمی (صاحب کتاب قوانین)، حاج ملامهدی نراقی، سیدعلی صاحب ریاض، میرزا مهدی شهرستانی، سیدمحمدباقر شفتی اصفهانی (معروف به حجت الاسلام) و میرزا مهدی شهید مشهدی، از آن جمله اند. علاوه بر این، وحید بهبهانی در دفاع از اجتهاد و مبارزه با اخباری گری و تربیت گروهی مجتهد مبرز، تلاش پیگیری نمود و این سبب شد که او را “استادُ الکُلّ” خواندند. او تقوی را در حد کمال داشت و شاگردانش برای او احترام بسیارعمیقی قایل بودند. نتایج کارهای آیت اللَّه بهبهانی را می توان بر دو محور برشمرد: اول بررسی کامل روایاتِ اخبار و احادیث و حاکم شدن باب اجتهاد و انسداد باب اخباری گری و ظاهرگرایی. دوم در مسیر تکامل قرار گرفتن فقه اجتهادی. وحید بهبهانی از سال 1173 ق تا پایان عمر، مرجعیت و زعامت شیعیان را به عهده داشت و خدمات زیادی در این دوران به انجام رساند. حُسنِ تدبیر، مقام علمی و استعداد فوق العاده و ذوق خاص ایشان در آن عصر، زبانزد خاص و عام بود، به گونه ای که از نوادر جهان اسلام به شمار آمده، خدمات و تلاش های علمی آن فقیه بزرگوار نقطه ی عطف مهمی در تحول بحث های اصولی و اجتهادی محسوب می شد. الاجتهاد و الاخبار، شرح مفاتیح فیض و … از جمله تالیفات این مرجع بزرگ شیعه می باشند. سرانجام این عالم ربانی در 89 یا 87 سالگی در کربلا به لقاءاللَّه پیوست و در حرم امام حسین(ع) به خاک سپرده شد.

✔️ مناسبت 03: انعقاد عهدنامه ی گلستان میان روسیه و ایران پس از شکست ایران از روس(1228 ق)
عهدنامه ی گلستان از نتایج جنگ های ده ساله ی ایران و روسیه بود که به سبب بی کفایتی فتحعلی شاه قاجار به شکست ارتش ایران منجر شد. به موجب این عهدنامه، بخش هایی از سرزمین ایران در شمال غربی کشور از جمله گنجه، شیروان، باکو، داغستان و گرجستان تا دریای خزر به روسیه ضمیمه شد. در مقابل، دولت روسیه متعهد گردید که ولایتعهدی عباس میرزا را به رسمیت بشناسد. با این حال، سیزده سال بعد در 1241 ق، بار دیگر روسیه به خاک ایران تجاوز نمود و مناطقی دیگر را اشغال کرد که این بار به انعقاد معاهده ی ننگین ترکمانچای انجامید. نتایج شوم این قراردادها در سال های بعد از آن، بیشتر دامنگیر ملت ایران گردید.

تمامی هشتکها به ترتیب:
#عید_فطر
#مسلمیه (ع)
#حضرت_حمزه (ع)
#بقیع
#عبدالعظیم_حسنی (ع)
#صادقیه_شهادت

.
منبع : بانک جامع مناسبت ها: شمسی ، قمری ، میلادی / مرکز تحقیقات رایانه ای قائمیه اصفهان
.
✍️ #زبدةالاشعار ✍️
.
🆔: @nohe_torki

دسته بندی درختی